Wiskunde
Een universele taal
Wiskunde is werkelijk overal rondom jou. De axioma’s en de wetten van de wiskunde kennen meer toepassingen dan je denkt. Geen Instagram-filter zonder Fourier-transformaties en geen QR-codes zonder eindige velden. Eens te meer blijkt wiskunde een universele taal te zijn.
Wiskundigen analyseren patronen en structuren en zoeken naar efficiënte manieren om te rekenen en te meten. Eigenlijk is een Rubiks-kubus oplossen simpel, eens je begrepen hebt hoe het werkt. Als wiskundige ga je echter verder en wil je eerst het achterliggende principe doorgronden. Eens je dat snapt, kan je elke Rubiks oplossen, zelfs als die een totaal andere vorm hebben. Dat doe je als wiskundige de hele tijd: een probleem op een hoger niveau tillen, om het voor eens en altijd op te lossen in volle algemeenheid.
Naast meetkunde, getaltheorie, algebra, analyse en kanstheorie zijn er de voorbije 100 jaar nieuwe, spannende takken van de wiskunde ontwikkeld: cryptografie, financiële wiskunde, topologie… Als je wiskunde studeert aan de Universiteit Antwerpen, kom je vele van deze nieuwe takken al in de bacheloropleiding tegen.
De opleiding wiskunde in 2 minuten!
Na deze korte video weet je het: is wiskunde studeren iets voor mij?
Lees de brochure
Cijfers, berekeningen en meer
Wiskunde kent ontelbaar veel toepassingen en duikt ook op in economie, klimaat, geneeskunde, informatica, landbouwwetenschappen, psychologie… Stuk voor stuk zijn het (wetenschaps)domeinen die de wiskundige taal, methodes en modellen hanteren. Als wiskundige zal je deze methodes en modellen niet alleen gebruiken, maar ook verder ontwikkelen. Is dat iets voor jou?
360° aan jobmogelijkheden
Een job vinden zal na je studies geen enkel probleem vormen, je zal ze voor het uitkiezen hebben. Kiezen voor wiskunde hoef je dus niet te doen voor één of ander beroep, je kan echt je passie laten spreken.
Voorkennis
De wiskunde die je in het secundair onderwijs kreeg, is maar een klein deeltje van de veel uitgebreidere wetenschap die wiskunde is. Je maakt tijdens je bacheloropleiding kennis met heel wat nieuwe gebieden zoals algebra, analyse, meetkunde en toegepaste wiskunde.
Starttoets
Als je je wil inschrijven voor de opleiding wiskunde moet je verplicht deelnemen aan de starttoets. Deze toets helpt je om je voorkennis in kaart te brengen.