Benieuwd hoe een les aan de Universiteit Antwerpen verloopt? Vraag je je af hoe groot de aula’s zijn, hoe enthousiast de proffen lesgeven of hoe hoog het tempo ligt?
Je ontdekt het allemaal tijdens de Openlesdagen:
- in de krokusvakantie: 3 tot en met 7 maart 2025
- voor sommige opleidingen ook op twee woensdagnamiddagen: 12 maart en 19 maart 2025
Vragen die we vaak krijgen
Heb je een praktische vraag over de Openlesdagen? Bekijk eerst deze veelgestelde vragen, maar twijfel daarna niet om contact op te nemen.
Wat is een meelooples, wat is een proefles?
Een meelooples is een échte les. Je zit tussen de studenten die de les wekelijks volgen en krijgt dus een goed beeld van de manier van lesgeven en de moeilijkheidsgraad van het opleidingsonderdeel (maar daarom niet van de hele opleiding!). Omdat de docent voortbouwt op leerstof die in vorige lessen aan bod kwam, is het voor jou misschien moeilijk om de les te snappen. Zeker in de krokusvakantie, want dan volg je les in het tweede semester.
Een proefles wordt speciaal georganiseerd. Je begrijpt meer van de leerstof die in een proefles aan bod komt, omdat de docent de les op startniveau geeft. Meestal gaat een proefles over een specifiek onderwerp dat de opleiding typeert. Er is meer ruimte om vragen te stellen, over het onderwerp van de les of over de opleiding.
Wie mag naar de Openlesdagen komen?
In de eerste plaats nodigen we vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs uit, maar iedereen die een studie overweegt is welkom.
Mogen ouders, familieleden, vrienden... ook mee?
Nee, dat is niet de bedoeling. Voor zo veel extra studenten is er geen plaats in onze aula's en leslokalen. Het vlotte verloop van onze lessen komt dan in het gedrang.
Willen je ouders, familieleden, vrienden... ook graag de campus eens zien? Nodig hen zeker uit om je te vergezellen naar een van onze Infodagen.
Kan je lessen uit schakelprogramma's of masteropleidingen volgen?
We stellen enkel (meeloop)lessen uit onze bacheloropleidingen open.
Sommige van deze lessen kunnen ook onderdeel zijn van een schakelprogramma. Via een schakelprogramma kan je van een professionele bachelor aan een hogeschool (in Nederland: HBO) overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit.
Lessen uit onze masteropleidingen duiken slechts uitzonderlijk op in het aanbod.
Voor hoeveel lessen mag je je inschrijven?
Je kan je inschrijven voor maximum 10 lessen. Je kan je niet inschrijven voor lessen die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden.
Hou ook rekening met de reistijd tussen onze vier campussen.
Kan een les geannuleerd worden?
Helaas is dat mogelijk. Als je ingeschreven bent voor een les die niet doorgaat, brengen we jou natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte. Soms gebeurt het dat een les op het laatste nippertje niet kan doorgaan, bv. omdat de docent ziek is. We slagen er dan helaas niet altijd in om iedereen tijdig te verwittigen.
Hoe vind je vlot je weg naar en op de campus?
Raadpleeg de bereikbaarheidsinfo en campusplannen.
Op de campusplannen vind je de locatie van de infopunten. Hier wijst een student je de weg. Je krijgt een campusplan mee en kan ook een opleidingsbrochure uit het rek nemen.
In welke lokaal vindt de les plaats?
Nadat je je voor een of enkele lessen ingeschreven hebt, ontvang je een bevestigingsmail. Daarin vind je terug op welke campus en in welke aula elke les plaatsvindt.
We proberen om last-minute lokaalwijzigingen te vermijden, maar hou je mailbox ook tijdens de Openlesdagen goed in de gaten.