Voor wie geldt een startpakket?
Wie inschrijft voor een nieuwe bacheloropleiding, moet in het eerste jaar een standaard vakkenpakket opnemen dat wordt bepaald door de opleiding, dit noemen we het startpakket. Een startpakket bestaat uit opleidingsonderdelen voor in totaal 54 tot 66 studiepunten. Het startpakket valt samen met het eerste modeltraject uit de bacheloropleiding.
Voor masteropleidingen, voor schakelprogramma’s en voor voorbereidingsprogramma’s worden geen startpakketten vastgelegd. Het aantal studiepunten dat je in die opleidingen opneemt en ook welke vakken je precies vastlegt in je studieprogramma zijn niet noodzakelijk hetzelfde voor alle studenten.
Kan je studiepakket afwijken van het startpakket?
Als je nog niet eerder een bachelordiploma behaalde, en je start in een nieuwe bacheloropleiding, dan ben je verplicht om het startpakket op te nemen. Je volgt in je eerste jaar dus het vastgelegde vakkenpakket.
Enkel wanneer je een bijzonder statuut hebt (zie flexibel studeren) of wanneer je vrijgesteld zou worden voor bepaalde opleidingsonderdelen, is een aanpassing van je startpakket mogelijk. Elke afwijking moet door de faculteit expliciet worden goedgekeurd.
Hoe wordt dit startpakket verder opgevolgd?
Als alles goed loopt, dan kan je het startpakket helemaal afwerken in je eerste jaar aan de universiteit, wanneer je voor alle vakken een credit behaalt.
Lukt dat niet helemaal, dan zal je door de faculteit worden opgevolgd. Je krijgt immers twee jaar de tijd om dit startpakket af te werken, zodat je eventueel een minder goede start nog helemaal kan goedmaken. Studenten die het startpakket na twee academiejaren niet hebben afgewerkt, kunnen niet meer verder studeren in die opleiding, en kunnen dus niet verder inschrijven voor die opleiding. De meeste studenten krijgen dus twee jaar om te slagen voor de opleidingsonderdelen van het eerste jaar.
Heb je enkel kleine tekorten, dat betekent een 8/20 of 9/20 voor ten hoogste 12 studiepunten uit het standaard startpakket, dan krijg je toch de toestemming om verder te studeren. We beschouwen je startpakket dan ook als afgewerkt, en spreken dan over deliberatiecijfers voor de vakken met tekorten. Het beste is om deze tekorten nadien nog te proberen ophalen, maar als dat niet lukt en het blijft bij deze tekorten, dan zal je toch kunnen afstuderen als je de hele verdere bacheloropleiding hebt afgerond.