Wat is industriële wetenschappen: chemie?

Interview met studenten

Wat is industriële wetenschappen: biochemie?

Interview met een student

Een vraag over de opleiding? Contacteer ons

Veelgestelde vragen over de opleiding

Bekijk de infosessie

Kom in 45 minuten te weten of er een industrieel ingenieur in je schuilt

Infodag op 7 september

preview_Sfeerfoto's+21-09-22+CMH+en+CGB+(10).jpg

Tijdens de Infodag op 7 september vertellen docenten en studenten je alle ins en outs over de opleiding en beantwoorden ze je vragen met plezier. Ga ook mee op campustour en snuif alvast de sfeer op van het studentenleven, of volg een live infosessie.

Neem gerust je ouders en vrienden mee en maak er samen een onvergetelijke dag van.

Starttoets (verplichte ijkingstoets)?

Om je in te schrijven voor de opleiding industriële wetenschappen: chemie en biochemie moet je verplicht deelnemen aan de starttoets (verplichte ijkingstoets). Het resultaat is niet bindend. Dat wil zeggen dat je nog altijd mag inschrijven, ook als je niet slaagt.

De starttoetsen (verplichte ijkingstoetsen) vinden plaats op 1 juli en 24 augustus. Alle praktische informatie vind je op www.ijkingstoets.be.

Niet geslaagd voor de starttoets (verplichte ijkingstoets)?

Geen nood! Je kan nog altijd inschrijven voor de opleiding en wij zijn er om je te helpen. Dat kan in de vorm van onze voorbereidingscursus wiskunde, extra ondersteuning doorheen het academiejaar, etc. Je staat er niet alleen voor.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de opleiding? Met een beetje geluk staat je vraag tussen de veelgestelde hieronder en krijg je er meteen antwoord op!

Is mijn kennis van wiskunde goed genoeg om te starten aan de opleiding?

Wiskunde is een belangrijk deel van onze opleiding industriële wetenschappen. Volgde je in het secundair onderwijs zes uren wiskunde per week (of meer)? Dan zit je goed! Als je minder uren wiskunde per week volgde, raden we je aan om tijdens een infomoment een gesprek te voeren met onze docent wiskunde, om in te schatten of je niveau aansluit met dat van de opleiding. Daarbij voorzien we ook extra ondersteuning, zoals onze voorbereidingscursus wiskunde in september. Zo kan je zo vlot mogelijk uit de startblokken schieten bij de start van het academiejaar.

Heb ik veel technische voorkennis nodig om te volgen in de opleiding?

We starten in het eerste jaar van nul, dat wil zeggen dat je nog geen technische voorkennis nodig hebt om te kunnen volgen. Heb je al meer technologische vakken gevolgd in het secundair onderwijs, dan is dit natuurlijk een voordeel: je zal mogelijk vlotter weg zijn met de leerstof. Maar dit is geen garantie: je hebt dus niet per se een 'voorsprong', en moet evengoed studeren en taken maken om de praktijkvakken en labo's succesvol af te werken.

Wanneer kies ik mijn specialisatie?

Enkel aan de Universiteit Antwerpen zal je vanaf dag één starten in een van de vier specialisaties:

  • industriële wetenschappen: elektromechanica
  • industriële wetenschappen: elektronica-ICT
  • industriële wetenschappen: bouwkunde
  • industriële wetenschappen: chemie en biochemie

Je kan dus meteen aan de slag met specifieke vakken van jouw interesse, maar volgt ook een reeks algemene vakken zodat je wel leert samenwerken en eenzelfde 'ingenieurstaal' leert spreken. 

Daarnaast kies je doorheen de opleiding ook nog andere specialisaties en keuzevakken.

De bedrijfswereld: wat met stageplaatsen en dergelijke?

Van werfbezoeken, gastlezingen, stageplaatsen of zelfs voor het samenstellen van onze vakken: wij werken nauw samen met de bedrijfswereld. Je zal dus ook voor stageplaatsen en/of bachelor- en masterproeven kunnen kiezen uit een uiteenlopende waaier aan bedrijven. Ook onze connectie en nabijheid met de Antwerpse haven is in je voordeel: je kan er zo aan de slag als je graag in de havenindustrie werkt. de Antwerpse haven heeft elke dag nieuwe industrieel ingenieurs nodig!

Campus: moet ik me verplaatsen tussen campussen?

Je volgt les op Campus Groenenborger, en moet je dus niet verplaatsen tussen meerdere campussen. 

Uitzonderlijk in het masterjaar zou het kunnen dat je je af en toe moet verplaatsen naar locaties waar onze onderzoeksgroepen vertoeven, als je ervoor kiest om je masterproef te schrijven samen met een onderzoeksgroep. Afhankelijk van de onderzoeksgroep van je keuze, blijf je op Campus Groenenborger of moet je je verplaatsen naar het stadscentrum.

Meer over de opleiding industriële wetenschappen: chemie en biochemie