Een studentenvertegenwoordiger fungeert vaak als brug tussen de universiteit en de studenten. Die brugfunctie komt natuurlijk met verantwoordelijkheden en een hoop voordelen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste rechten en plichten.
Stuverstatuut
Als studentenvertegenwoordiger krijg je een speciaal statuut aan onze universiteit. Dat statuut maakt dat je in het kader van officiële vergaderingen verplichte lesmomenten mag missen. Ook je examenrooster mag op basis hiervan aangepast worden. Als je een verplicht moment mist, mag je geen examenkans ontzegd worden. Weet je niet zeker of een vergadering onder een officiële vergadering valt? De Studentenraad bepaalt dit, aarzel dus niet om hen te contacteren!
In de uitoefening van je mandaat hoef je niet bang te zijn voor je academische evaluatie. Een professor mag je namelijk niet afrekenen op iets dat je in functie van je mandaat hebt gedaan of gezegd.
Het uitoefenen van je functie mag daarnaast niets extra kosten. Als dat wel het geval is, kun je bij de Studentenraad die kosten terugvragen.
Als hier ooit problemen mee zijn, mag je altijd Katrien Dickele als ombudspersoon contacteren. Voor inhoudelijke problemen kun je beter terecht bij de Studentenraad.
Aan het einde van je mandaat krijg je een officieel certificaat wat zeker een meerwaarde kan zijn in je loopbaan na je studies.
Kansen
Je stuvermandaat geeft je ongelooflijk veel kansen. Je wordt uitgenodigd op relevante recepties en netwerkmomenten en leert een hoop bij; hoe de universiteit achter de schermen werkt, hoe je best communiceert met personen tussen verschillende functies, om samen te werken, en nog zo veel meer. Je kan ook een echte bijdrage leveren aan het onderwijs en haar onderwijskwaliteit. Daarvoor mag je zeker initiatief nemen, in overleg met je medestuvers!
Betrokkenheidsdrempel
Om goede studentenvertegenwoordiging te kunnen realiseren, wordt er verwacht dat je op minstens 70% van de vergaderingen aanwezig bent.