Vijf tips

1. Stel je voor! 

Stel je voor aan alle relevante personen, eventueel met je medestuvers. Zit je in de Onderwijscommissie? Stuur dan eens een mailtje naar de voorzitter om kennis te maken. Zo kun je informeel al heel wat informatie inwinnen.

2. Verzamel de juiste info!

De uitnodiging voor vergaderingen krijg je via je studentenmail binnen, houd die dus zeker in de gaten! Voor een overdracht van wat er vorig jaar is gebeurd contacteer je best een oud-stuver. Neem een kijkje op onze website en Sharepoint als je een beter beeld wil krijgen wat de Studentenraad afgelopen jaren gedaan heeft. 

Voor meeste vergaderingen krijg je op voorhand een agenda en voorbereidende stukken (bv. een powerpoint of documenten). Als je deze niet hebt, kan je best de voorzitter of secretaris van de vergadering sturen om erachter te vragen.

3. Laat je stem horen!

Onthoud altijd dat je recht hebt om te spreken. Aarzel dus zeker niet om tussen te komen tijdens een discussie. Vaak willen proffen zelf ook leren van het standpunt van studenten.

4. Stel vragen!

Tijdens discussies is het belangrijk dat jij en anderen op de hoogte zijn van wat er wordt gezegd. Wees dus niet bang om vragen te stellen, bijvoorbeeld aan andere leden van de vergadering of aan heel de vergadering. De betekenis van een afkorting of term kan je veel verder helpen en door mee te zijn met wat er gezegd wordt, kan je een veel grotere inbreng hebben.

5. Durf 'Nee' te zeggen!

Als stuver moet je soms 'Nee' zeggen. Zorg voor jezelf en weet waar je mandaat begint en eindigt. Voor persoonlijke problemen van een student ben jij niet verantwoordelijk en je mag hen daarvoor altijd doorsturen. Tijdens examens is het wel belangrijk bereikbaar te zijn, maar zorg ook dan dat je vragen binnenkrijgt op een moment en manier die jij fijn vindt.