Wordt de stress je te veel? Ben je bang dat het fout zal gaan met je studies? Zit je in de knoop met jezelf? Zit je in de put nadat je lief het heeft uitgemaakt? Je wil wel, maar je komt echt nergens meer toe? Word je gepest?
Blijf dan niet met je zorgen zitten en neem een kijkje in het aanbod van de studentenpsychologen van de Universiteit Antwerpen.
Ga je liefst autonoom en op je eigen tempo aan de slag, dan kan je gebruik maken van:
- de werkboeken van de studentenpsychologen,
- Moodspace, een plek voor studenten vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studenten
Je kan op elk moment extra ondersteuning vragen van een studentenpsycholoog.
Krijg je je informatie liever aangereikt en ga je er graag samen mee aan de slag? De studentenpsychologen organiseren tips & tricks sessies en workshops rond diverse thema’s: omgaan met stress, faalangst of uitstelgedrag. Tips & tricks zijn eenmalige sessies die vooral gericht zijn op het geven van informatie. Workshops daarentegen gaan meerdere keren door in een klein groepje van telkens dezelfde studenten en richten zich naast informeren vooral op het versterken van je vaardigheden. Er wordt gestreefd naar een aanbod dat zowel digitaal als op de campus kan doorgaan. Meer details over de tips & tricks sessies en de workshops kan je vinden in het studentenportaal. Of neem contact op met het STIP!
Heb je een specifieke vraag die maatwerk vraagt? Maak dan een afspraak via het STIP! Een afspraak met een studentenpsycholoog kan zowel online als op de campus. Op korte termijn wordt een oriënterend intakegesprek gepland, waarin wordt afgetoetst op welke manier een studentenpsycholoog je het best kan ondersteunen. Dat kan via (online) zelfhulptools en gerichte coachingspakketten, groepssessies, individuele begeleiding of er wordt gezocht naar ondersteuning buiten de universiteit.
In het studentenportaal vind je bij 'Ondersteuning & Begeleiding' alle info over het volledige aanbod.
Vanaf 24 jaar betalen studenten 11 euro per sessie voor individuele psychologische begeleiding (4 euro per sessie voor wie verhoogde tegemoetkoming geniet). Deze bedragen zijn conform de bedragen die je buiten de universiteit aan een geconventioneerde klinische psycholoog of orthopedagoog betaalt. Door dit betalingssysteem kunnen we alle studenten professionele zorg blijven bieden. Voor het intakegesprek wordt geen vergoeding gevraagd en ook het overige ondersteuningsaanbod (individuele studiecoaching, tips & tools, groepssessies, …) blijft gratis!
Dringend psychische hulp nodig?
Wanneer je dringende psychische hulp nodig hebt en je niet terecht kan bij het STIP (bijvoorbeeld na de kantooruren), kan je enkele nuttige adressen vinden op de website van psy-net.
Waar kan ik nog meer terecht?
Algemeen welzijn
- Tele-onthaal of bel 106
- Zelfmoordlijn of bel 1813
- Versterk je mentale veerkracht via Fit in je hoofd
- Algemene gezondheidsinformatie
- Teleblok
Alcohol en drugs
- De Druglijn: voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken
- De VAD: het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs
Psychiatrische problemen
- Similes: voor familieleden en vrienden van personen met psychiatrische problemen
- Familieplatform: voor familie en vrienden van mensen met een psychisch probleem
Rouw en verwerking
- Rouw en verlies Vlaanderen
- Werkgroep Verder: voor nabestaanden na zelfdoding
Eetproblemen
Relaties en seksualiteit
- Sensoa
- Alles over seks: de jongerensite van Sensoa
- Wel jong niet hetero