De Art & Ecology cluster richt zich op de complexe relaties tussen kunst, ecologie en wetenschap. Het wil samenwerkingen en synergieën creëren tussen de creativiteit en inzichten van kunstenaars en wetenschappers vanuit een interdisciplinaire benadering. De Art & Ecology cluster streeft ernaar actieve strategieën te ontwikkelen om ecologisch bewustzijn te bevorderen, positieve verandering te creëren en ecologieën fysiek te transformeren.
De Art & Ecology cluster van ST_ART is nauw verbonden met de Art & Ecology onderzoeksgroep binnen de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, terwijl het ook bruggen bouwt naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, Sint Lucas Antwerpen en de Universiteit Antwerpen. Enerzijds streeft het ernaar baanbrekend, inhoudelijk diepgaand onderzoek binnen het domein van de groep te ondersteunen - met name op het gebied van "ecoventions": door kunstenaars geïnitieerde projecten die innovatieve strategieën ontwikkelen om sites en andere ecologische biotopen die door menselijke invloed zijn gedegradeerd, fysiek te transformeren naar betere situaties. Binnen deze context hoopt het een consistent inhoudelijk programma van onderwijs, lezingen en publicaties rond kunst en ecologie te ontwikkelen om de grote veelheid en thematische verscheidenheid van Eco-kunst te laten zien, relatief onbekende kunstenaars te canoniseren en de geschiedenis te helpen schrijven van een artistieke discipline die tot nu toe nauwelijks in kaart is gebracht. Met deze speerpunten wil de groep zichzelf positioneren als een laboratorium voor kritisch, interdisciplinair onderzoek naar duurzame alternatieven voor de toekomst, waarbij artistieke en wetenschappelijke vormen van kennisproductie worden samengevoegd met andere onderzoeksgebieden.
Ecologische kunst vormt een zeer pluralistische artistieke discipline die al tientallen jaren bestaat, maar lange tijd relatief onzichtbaar bleef en aan de rand van meer dominante kunststromingen stond. Aan het begin van het nieuwe millennium lijkt de beweging snel nieuw momentum, zichtbaarheid en een (jonge) aanhang te hebben gekregen. Onder de talrijke thema's die binnen eco-art aan bod komen, vallen onder meer de representatie van 'natuur', duurzaamheid, het Antropoceen, biodiversiteit, klimaatverandering, uitsterven en invasies van soorten, de eindigheid van fossiele brandstoffen, kolonialisme, contact tussen soorten, voedsel, herstel van ecosystemen, afval en waterbeheer. Dit zijn ook thema's van intensief onderzoek aan de Universiteit Antwerpen, die volop mogelijkheden bieden voor samenwerking tussen kunst en wetenschap.
Op initiatief van de onderzoeksgroep Art & Ecology van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten wordt in oktober 2024 een Eco Lab opgericht. Het vormt binnen het academiegebouw aan de Mutsaardstraat letterlijk en figuurlijk de plek waar kunst en wetenschap synergetisch samensmelten. Enerzijds fungeert het als een laboratorium, gericht op observatie en veldonderzoek. Tegelijkertijd vormt het Eco Lab een multifunctionele ruimte voor activiteiten die verband houden met het brede interessegebied dat de onderzoeksgroep Art & Ecology vertegenwoordigt. Zo organiseert het Eco Lab maandelijks de bijeenkomsten van de leesgroep van de onderzoeksgroep Art & Ecology, waarin relevante en urgente artikelen binnen het expertisegebied van de onderzoeksgroep worden gelezen en besproken. Ook zal het Eco Lab afwisselend dienen als werkplaats voor onderzoekers, denktank, cinema, auditorium voor lezingen en discussies, ruimte voor kleine tentoonstellingen en startpunt voor excursies.
De cluster Art & Ecology van ST_ART opereert binnen de onderzoeksgroep Art & Ecology van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, in nauwe samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Sint Lucas Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.
Contactpersonen voor deze cluster: Ronny Blust en Roel Arkesteijn
De Amerikaanse eco-kunstenaar, bioloog en milieuactivist Brandon Ballengée geeft een lezing en leidt een eco-kunstactie tijdens zijn verblijf in Antwerpen als visiting researching artist aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, 25-29 maart 2024
Huidige projecten en onderzoeksgroepen