De ST_ART Arts and Technology Cluster verkent het snijvlak tussen geavanceerde technologieën en menselijke waarden via een artistieke en transdisciplinaire benadering.
Bij het verkennen van AI, AR/VR/XR, decentralisatie en internet, geven we prioriteit aan ethiek, toegankelijkheid en belichaming. Via dit nieuwe platform/netwerk willen we zowel onafhankelijke artistieke inspanningen als grootschalige samenwerkingen koesteren die conventionele normen uitdagen en alternatieve perspectieven bieden op de toekomst van digitale media. Uiteindelijk streeft onze cluster ernaar een kritische en creatieve betrokkenheid bij technologie te cultiveren die menselijke waarden centraal stelt.

De benadering van de ST_ART Arts and Technology Cluster om technologie en waarden samen te weven, kan worden gevisualiseerd als een raster, waarbij de technologische focusgebieden kruisen met de kernwaarden van de mens. Deze rasterachtige structuur vertegenwoordigt de toewijding van de cluster om het potentieel van opkomende technologieën te verkennen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze worden ontwikkeld en toegepast op manieren die aansluiten bij ethische principes en het menselijk welzijn bevorderen.

Contactpersonen voor deze cluster: Nele WynantsKristof TimmermanFrederik De BleserGiusy Caruso en Steven Humblet

Huidige projecten en onderzoeksgroepen

Ons huidige onderzoek strekt zich uit van datavisualisatie en interactief vertellen tot de sonificatie en visualisatie van beweging door muzikanten, dansers en artiesten. Daarnaast verkennen we de domeinen van performance - inclusief dans, muziek en theater - binnen virtuele en augmented reality-omgevingen. We benadrukken met name het begrijpen van de respons en interactie van het publiek binnen deze hybride ruimtes.

Wat deze diverse projecten verenigt, is onze toewijding aan het live en belichaamde aspect van podiumkunsten, de symbiotische interactie met ons publiek en de cultivering van gemeenschap gedurende het creatieve proces. Cruciaal is dat onze inspanningen zich uitstrekken tot het domein van "fygitale" ervaringen, die de digitale en fysieke werelden naadloos vermengen om meeslepende interactieve ontmoetingen te bieden. Oorspronkelijk bedacht door Chris Weil, voorzitter en CEO van Momentum Worldwide, dient de verkenning van fygitale ervaringen als een hoeksteen in ons artistieke onderzoek naar interactieve technologie en hybride virtueel-echte omgevingen.

Netwerkevents

17 oktober 2024 - Symposium Techno/seen & performance AI Musicking op Articulate

Lange Zaal, Academie, Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen

Symposium Techno/seen - 10:00-17:00

Performance AI Musicking - 18:00-18:30

18 oktober 2024 - Gesprek met Michael Reisch

​Michael Reisch is digitaal kunstenaar en docent in Bonn, stichtend lid van de Darktaxa-groep en curator van Expect the Unexpected expo in Kunstmuseum Bonn.

Lange Zaal, Academie, Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen, om 10:00.