Dat de erfgoedcollectie van het Ruusbroecgenootschap een geschenk is dat blijft geven, is een feit. Vorig jaar nog ontdekte een aantal onderzoekers een ‘nieuw’ zeventiende-eeuws handschrift met notities uit het Leuvense begijnhof. Wat bleek? Een ijverige keukenliefhebber noteerde eeuwen geleden zorgvuldig welke gerechten voor welk kerkelijk feest op welke manier klaargemaakt moesten worden. Bijzonder aan dit receptenboekje is dat na elk recept ook uitgebreid staat beschreven wie welke portie van de bereiding moest ontvangen. Tijdens de begijnenkermis kreeg de parochiepriester bijvoorbeeld vier vlaaien, de onderpastoor en de rechter elk twee vlaaien, enzovoort. Er wordt een volledig sociaal netwerk beschreven, allemaal op basis van voedsel.
Voedsel op een bedje van spiritualiteit? Perfect voor het Ruusbroecgenootschap! Het 100-jarig bestaan van het genootschap was de aanzet voor het project ‘Goddelijke gerechten. Smullen van religieus erfgoed’, met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Aan de hand van recepten die we terugvinden in de handschriftencollectie en in de collectie oude drukken van het Ruusbroecgenootschap stellen we een historisch kookboek samen, zodat je zelf aan de slag kunt met dit heerlijk stukje erfgoed.
In de loop van het feestjaar verschijnt op deze webpagina heel wat informatie over de ‘Goddelijke gerechten’: recepten, workshops, tentoonstellingen, leuke wist-je-datjes, en heel wat meer. Volg ons zeker ook op de socials, zo weet je als eerste wat je op je bord kunt krijgen.
Blijf niet op je honger zitten: hier is al een voorsmaakje van wat komt. Prof. dr. Tine Van Osselaer experimenteerde al met het recept voor de begijnenvlaai. Niet met 800 eieren, zoals in het notitieboekje staat, maar op een kleinschaliger familieformaat …