UAntwerpen haalt vier ERC-grants binnen

Jonge wetenschappers krijgen prestigieuze Europese financiering voor hun onderzoeksprojecten

Met filosoof Bence Nanay, immunologe Emanuela Pasciuto, socioloog Tijs Laenen en epidemioloog Joseph Nelson Siewe Fodjo krijgen vier jonge wetenschappers van de Universiteit Antwerpen de komende jaren financiering van de European Research Council. Deze ‘grants’ behoren tot de meest prestigieuze die een onderzoeker kan binnenhalen.

De Europese Commissie maakt jaarlijks grote budgetten vrij voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Dat doet ze onder meer door het toekennen van ‘grants’ via de European Research Council (ERC). Er zijn onder meer grants voor veelbelovende postdoctorale onderzoekers, voor ervaren wetenschappers en voor samenwerkingsprojecten tussen wetenschappers uit verscheidene landen. De voorbije jaren kregen heel wat onderzoekers van de Universiteit Antwerpen al zo’n ERC-financiering.

Op 5 september maakte Europa de namen bekend van de wetenschappers die een Starting Grant in de wacht slepen. De EU maakt 780 miljoen euro vrij voor 494 verschillende onderzoeksprojecten. Ook drie wetenschappers van de Universiteit Antwerpen krijgen financiering: immunologe Emanuela Pasciuto, epidemioloog Joseph Nelson Siewe Fodjo en socioloog Tijs Laenen. Zij krijgen ongeveer 1,5 miljoen euro voor een onderzoeksproject dat vijf jaar zal lopen.

Kloof overbruggen

Prof. Emanuela Pasciuto (VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie) zal focussen op de invloed van de omgeving op de interactie tussen het immuunsysteem en de hersenen. Haar werk zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor neurologische ontwikkelingsstoornissen. Dr. Joseph Nelson Siewe Fodjo, postdoctoraal onderzoeker aan het Global Health Institute van UAntwerpen, zal onderzoek doen naar filariasis, een tropische ziekte die vooral door muggen verspreid wordt. Dr. Tijs Laenen, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven, zal aan het Centrum voor Sociaal Beleid van UAntwerpen onderzoek doen naar het concept van het basisinkomen. Hij zal focussen op de voorwaarden waaronder beleidsmakers reageren op de publieke opinie rond het basisinkomen.

Naast de drie Starting Grants was er ook goed nieuws voor prof. Bence Nanay, verbonden aan het Centrum voor Filosofische Psychologie van UAntwerpen. De filosoof haalde een zogeheten Proof of Concept Grant binnen, goed voor een beurs van 150 000 euro. Een dergelijke grant moet onderzoekers helpen om de kloof tussen hun fundamenteel onderzoek en de stap naar een eventuele commercialisering te overbruggen. Nanay wil technieken ontwikkelen om de visuele cortex van blinde mensen te trainen. Dat moet het hen mogelijk maken om zich op een efficiëntere manier te verplaatsen.

Champions League

Maarten Weyn, kersvers vicerector Onderzoek en Impact van de Universiteit Antwerpen, is blij met de vier nieuwe ERC-laureaten. “Wie een dergelijke grant binnenhaalt, speelt mee op Champions League-niveau”, zegt Weyn. “De voorbije jaren wisten al heel wat van onze wetenschappers deze Europese financiering in de wacht te slepen. Dat er nu opnieuw vier onderzoekers in de prijzen vallen is geweldig. De internationale uitstraling van deze grants is van onschatbare waarde.”