Kamer over? Verhuur die aan student!

Hospitawonen kan helpen om het tekort aan koten in Antwerpen weg te werken

Bij hospitawonen huurt een student een kamer in de woning van een particulier. In haar nieuwe bouwcode maakt de stad Antwerpen deze nog vrij onbekende woonvorm laagdrempelig. Hospitawonen kan zo een belangrijke rol gaan spelen in de strijd tegen het kotentekort.

Het Antwerpse hoger onderwijs telt jaar na jaar meer studenten. Ook het aantal buitenlandse studenten neemt elk jaar toe in de Scheldestad. Bijgevolg wordt ook de vraag naar studentenkamers groter. Sinds enkele jaren kampt de stad met een tekort aan koten.

Er komen nieuwe studentenresidenties bij, zoals onlangs op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. Maar om het tekort weg te werken, is er meer nodig. Hospitawonen kan een belangrijk deel van de oplossing zijn. Bij deze woonvorm verhuurt een eigenaar in zijn eengezinswoning of appartement een kamer aan een student. De eigenaar woont zelf ook in de woning, eventueel met zijn gezin, en deelt bijvoorbeeld toilet, badkamer en/of keuken met de student.

Leegstaande slaapkamers

“In de nieuwe bouwcode maakt de stad Antwerpen hospitawonen laagdrempelig”, zegt Isabelle De Ridder, directeur van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA). “Eigenaars kunnen hun woning openstellen voor maximaal twee studenten. Ideaal voor bijvoorbeeld mensen wiens eigen kinderen het huis uit zijn of voor alleenstaande mensen met een kamer over. Zo helpt het verhuren van leegstaande slaapkamers niet alleen het tekort aan betaalbare studentenkamers weg te werken, maar ook de stijgende woonkosten van de eigenaars te betalen.”

Wie een of twee kamers wil verhuren, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mogen er geen verbouwingen worden uitgevoerd. De Ridder: “Het aanbod moet vermeld worden op Kotweb, een platform van de stad en de Antwerpse hogeronderwijsinstellingen. Je kan een kamer aanbieden voor enkele weken of maanden, of meteen voor een volledig academiejaar. Het is de ideale woonvorm voor studenten die op kot willen, maar ook uitkijken naar de rust van een thuis. Hospitawonen is ook erg interessant voor internationale studenten: zo kan een verhuurder de wereld over de vloer krijgen.”

Centje bijverdienen

De AUHA lanceert een campagne om meer mensen te overtuigen hospitawonen te gaan aanbieden. Momenteel telt Kotweb nog maar elf aanbieders van deze woonvorm. Een van hen is Maxiem Clercx. Hij kocht een beschermd pand in Antwerpen-Noord en verhuurt sinds dit academiejaar twee kamers aan evenveel studenten.

“Voor mij is hospitawonen een ideaal concept”, vertelt hij. “Ik ben single en had twee kamers vrij staan. Met één loon is het niet mogelijk een pand te kopen en te renoveren. Door twee kamers te verhuren aan studenten kan ik een centje bijverdienen. De studenten zijn er nog maar enkele maanden, het is nog te vroeg voor conclusies. Ze mogen gerust ook mijn woonkamer gebruiken, maar voorlopig blijven ze vooral op hun kamer.”