Onderzoeksgroep

Expertise

High performance computing (HPC), supercomputing

Gevorderde gespecialiseerde toepassingsondersteuning in High-Performance Computing (HPC) (EPICURE). 01/02/2024 - 31/01/2028

Abstract

EuroHPC zet in heel Europa een infrastructuur voor krachtige computers op, bestaande uit een aantal supercomputers, variërend van kleine petascale- tot grote high-end pre-exascale- en exascale-systemen. Tot op heden bestaat een deel van de verantwoordelijkheden van de hosting entiteiten uit het leveren van ondersteunende diensten aan gebruikers die door EuroHPC zijn geselecteerd om toegang te krijgen tot de systemen. Deze diensten zijn momenteel voornamelijk beperkt tot ondersteuning op niveau 1, wat meestal neerkomt op helpdeskondersteuning voor dagelijkse operationele problemen. Met dit voorstel wordt beoogd dit aanbod te verbeteren door de oprichting en exploitatie van een gedistribueerde maar gecoördineerde toepassingsondersteuningsdienst voor high-performance computing op Europese schaal, teneinde de best mogelijke benutting van de systemen door Europese wetenschappers en onderzoekers aan te moedigen. Applicatieondersteuningsteams (AST's), gevestigd in huidige en toekomstige EuroHPC Hosting Entiteiten, zullen in samenwerking met de door EuroHPC gefinancierde kernondersteuningsacties hun diensten verlenen, die voornamelijk gericht zijn op applicatieondersteuning van niveau 2 en 3 en met name betrekking hebben op het aanpassen van software, optimalisering en uitvoering van kernapplicaties voor een geselecteerd aantal projecten waaraan tijd is toegewezen via een door de EuroHPC beheerd proces van peer review. Deze diensten omvatten de organisatie van gespecialiseerde opleidingsevenementen en workshops in het kader van internationale HPC-evenementen met een hoog profiel. Tot slot omvat dit voorstel de ontwikkeling van één enkel contactpunt (in de vorm van een Europees portaal voor HPC-toepassingsondersteuning) waar Europese HPC-gebruikers uit de openbare en particuliere sector, inclusief KMO's, informatie kunnen vinden over de systemen die door EuroHPC worden aangeboden, de architecturen en toegangsmechanismen ervan en de beschikbare ondersteunende diensten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    CalcUA. 01/01/2022 - 31/12/2026

    Abstract

    CalcUA stimuleert het gebruik van wetenschappelijk en technisch rekenen door toegang te verlenen tot state-of-the-art computerinfrastructuur. CalcUA deelt kennis en expertise, en biedt training aan rond het efficiënt gebruik van deze rekeninfrastructuur in combinatie met de best beschikbare algoritmen. Dit maakt het mogelijk om grootschalige wetenschappelijke problemen op een gedistribueerde manier op te lossen. Zo kunnen onderzoekers gebruik maken van de meest recente ontwikkelingen op vlak van wetenschappelijk en technisch rekenen in hun onderzoek en R&D. CalcUA creëert een platform voor het uitwisselen van ideeën en expertise voor grootschalige simulaties, het verwerken van grote data sets en aanverwante wetenschappelijke problemen. CalcUA maakt deel uit van het Vlaams Supercomputer Centrum, dat mee voorziet in financiering van personeel en infrastructuur. Financiering als kernfaciliteit zal gebruikt worden om de rol die CalcUA kan spelen verder te versterken door te investeren in training, community building, de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en het opzetten van extern gefinancierde projecten tussen onderzoeksgroepen, lokale bedrijven en CalcUA, en dit zowel op nationaal en internationaal vlak.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    PRACE-6IP. 01/05/2019 - 31/12/2022

    Abstract

    Dit project is een overeenkomst tussen UAntwerpen en 29 andere partijen in het PRACE – Sixth Implementation Phase Project. UAntwerpen en haar "third parties" zijn betrokken in verschillende werkpakketten zoals vastgelegd in voorliggend contract.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

      Project type(s)

      • Onderzoeksproject

      Een efficiënte en gevalideerde implementatie van speciale functies. 01/04/2004 - 31/03/2006

      Abstract

      In dit project willen we zorgen voor een performante en gevalideerde mulitprecisie implementatie van verschillende klassen speciale functies (hypergeometrische functies, errorfunctie, exponentiële integraal, ...). We zullen onze aandacht richten op kettingbreukbenaderingen. Keuze van de geschikte voorstelling, identificatie van het domein, verfijnen van de bovengrenzen voor de truncatiefout en verfijnen van bestaande technieken om de afrondingsfout in te schatten, zijn slechts enkele van de onderwerpen die we zullen behandelen.

      Onderzoeker(s)

      Onderzoeksgroep(en)

        Project type(s)

        • Onderzoeksproject

        Betrouwbare algoritmen voor de berekening van multivariabele rationale benaderingen gebruikt in systeemtheorie. 30/09/1995 - 30/09/1996

        Abstract

        Betrouwbare algoritmen voor de berekening van multivariabele Pade benaderingen worden gebruikt in CAD-CAM signaalfiltering en systeemtheorie. We bekijken twee methodes, met name recursieve algoritmen en kettingbreuken. De structuur van de multivariabele tabel van rationale functies gaan we in detail bestuderen. Daarbij trachten wij de problemen op te lossen ivm (bijna)-sigulariteiten in de noemer. Block bordering methodes zouden hier een oplossing kunnen bieden. Vervolgens ontwikkelen we algemene recursieve algoritmen. Kettingbreuken impliceren het gebruik van qd-algoritmes. Bedoeling is om alle mogelijke informatie die in de tabel verscholen zit aan het licht te brengen. Nadien wordt een algoritme ontwikkeld dat uit de multivariabele reeksontwikkeling, informatie over de functie zelf afleidt.

        Onderzoeker(s)

        Onderzoeksgroep(en)

          Project type(s)

          • Onderzoeksproject