De overgang naar circulair materiaalgebruik is essentieel voor UAntwerpen. Aangekochte goederen en diensten zijn goed voor maar liefst 39% van onze totale koolstofvoetafdruk – wat het de belangrijkste impactcategorie van de universitaire CO2-voetafdruk maakt.
Met een circulaire strategie verminderen we onze afhankelijkheid van eindige hulpbronnen, gaan we de geassocieerde klimaat-, milieu-, en nefaste sociale impacts tegen, en benutten we nieuwe economische kansen. Onze universiteit heeft al belangrijke stappen gezet met herbruikbare verpakkingen in studentenrestaurants, het uittesten van hergebruik- en recyclageplatformen, de toepassing van het Total Cost of Ownership-principe, de organisatie van repair cafés en afvalsorteereilanden op alle campussen.
Doorbraakacties 2025-2026:
het verkrijgen van gedetailleerder inzicht in deze component van onze koolstofvoetafdruk;
voor de belangrijkste categorieën ervan telkens de beste interventies identificeren om: hergebruik en herstel te faciliteren, criteria op te nemen in het aankoopbeleid, tot zo hoogwaardig mogelijke recycleerbare afvalstromen te komen.
Dit doen we onder andere door mogelijkheden tot verduurzamen van het centraal aankoopbeleid te identificeren en te bespreken, goede praktijken voor labomanagement uit te breiden, repair hubs en deelplatforms voor goederen te ontwikkelen, en de gebruiksduur van ICT-toestellen te verlengen.
Wil je hier aan meewerken?
- Werk je in een labo, waar mogelijkheid is verder te verduurzamen op vlak van materiaalgebruik? Neem contact met ons op en dan kijken we graag wat mogelijk is.
- Ben je handig in het repareren van toestellen, computers of het herstellen van kledij? Word deel van onze repair community!
- Denk je graag mee op strategisch niveau, hoe de universiteit in haar functioneren meer circulair kan worden? Welkom in onze werkgroep rond circulariteit en afval! De werkgroep wordt voorgezet door Prof. Tine Compernolle, we vergaderen ongeveer maandelijks en verslagen worden binnen de werkgroep gedeeld.
- Heb je een eigen circulair idee voor de universiteit, en werk je het graag verder uit onder de vleugels van het climate team? Pitch je project in een tekstje of filmpje.
Meewerken aan één van deze projecten? Stuur ons via climate@uantwerpen.be.
Word deel van onze Repair community
