Natuur is een essentiële bondgenoot in klimaatadaptatie, en de UAntwerpen wil dan ook actief inzetten op het versterken van biodiversiteit op haar campussen, en mee natuurbewustzijn verhogen. Hoewel al belangrijke mijlpalen zijn bereikt – zoals extensief beheerde graslanden, hoogwaardige boshabitats, verbeterde waterpartijen en diverse campus-specifieke projecten (waaronder moestuinen, schapen als natuurbeheerders en nestkasten) – blijft er nog veel potentieel onbenut, vooral op de stadscampus. In deze erg verharde omgeving wordt door klimaatverandering substantieve vergroening essentieel.
Doorbraakacties 2025-2026:
het initiëren van twee transformatieve onthardingsprojecten op de Stadscampus waar geïdentificeerde betonvlaktes kunnen worden omgevormd tot groene verblijfplaatsen;
extra bomen op het binnenplein van Campus Middelheim voor meer schaduw en ecologische waarde;
verbetering van de hydrologische situatie op Campus Drie Eiken.
Deze acties worden aangevuld met campus-specifieke initiatieven zoals ecologisch groenbeheer, biodiverse aanplant, ontharding van parkings, groene gevels en het opzetten van lokale natuurbeheerteams. Het beleidsmatig adresseren van een aantal remmende barrières kan op relatief korte termijn voor een voelbare ‘natuur’winst zorgen op alle campussen.
Wil je hier aan meewerken?
- Zin om de handen uit de mouwen te steken? 🌱 Word dan lid van onze moestuingemeenschap op Campus Groenenborger of Campus Drie Eiken. Neem contact op via climate@uantwerpen.be.
- Wil je meter of peter van een geveltuin op de Stadscampus worden? Langs heel wat van onze gebouwen op de Stadscampus vind je geveltuintjes. Ze brengen kleur in de straat én versterken de biodiversiteit. Om ze in topvorm te houden, zijn we op zoek naar meters en peters om: onkruid te wieden, water te geven tijdens droge periodes, te snoeien en zwerfvuil te ruimen. Waar zoeken we nog hulp? Lange Sint-Annastraat 7 en Kleine Kauwenberg 14. Neem contact op via climate@uantwerpen.be.
- Word lid van de Natuurbeheergroep in de ObsIdentify App! 📲 Zo kan je meehelpen om de biodiversiteit op de campussen te monitoren, de ontdekkingen van andere leden bekijken en deelnemen aan groepsuitdagingen. Word deel van onze community!
Heb je een eigen idee om de biodiversiteit aan UAntwerpen verder te versterken, en werk je het graag verder uit onder de vleugels van het climate team? Pitch je project in een tekstje of filmpje via climate@uantwerpen.be
Word lid van de Natuurbeheergroep in de ObsIdentify App!
