Hoewel de impact van voeding relatief beperkt is (0,5% van de totale koolstofvoetafdruk van de universiteit), zien we het cateringbeleid als een belangrijk thema binnen het klimaatactieplan.
De universiteit heeft op dit vlak al veel gerealiseerd: komida heeft duurzame verpakkingen en bestek ingevoerd, het aandeel vegetarische en veganistische opties is met 50% uitgebreid, rundvlees is van het menu gehaald, en voedselverspilling wordt actief tegengegaan. Voor catering bij vergaderingen en conferenties serveert konventa standaard 50% vegetarische opties, gebruikt enkel kraanwater en herbruikbaar servies, en houdt rekening met duurzaamheidscriteria bij de selectie van leveranciers.
Doorbraakacties 2025-2026
een pilootproject, namelijk de ontwikkeling van een charter, waarbij faculteiten en onderzoeksgroepen kunnen instappen in de wens dat broodjes-catering door konventa standaard 50% vegetarisch en 50% plantaardig is.
een strategie om plantaardige maaltijden aantrekkelijker, smakelijker en betaalbaarder te maken dan vlees- en visalternatieven.
De universiteit blijft ook de ecologische impact van het voedsel dat wordt geserveerd monitoren, duurzame recepten uittesten en verbeteren, en bewustmaken rond gezonde en duurzame voeding.
Waar willen we naartoe?
De ambitieuze doelstellingen voor 2030 zijn dat 80% van de geserveerde maaltijden vegetarisch of plantaardig is, en de hoeveelheid weggegooid voedsel met 80% vermindert ten opzichte van 2018.
Wil je hier aan meewerken?
- Ben je voorstander van meer plantaardige opties tijdens vergaderingen of events in je eigen faculteit of onderzoeksgroep? Bepleit mee ons charter voor standaard 50% vegetarisch en 50% plantaardig bij intern bestelde catering. Geef ons een seintje via climate@uantwerpen.be.
- Heb je een eigen idee om voedingskeuzes aan UAntwerpen verder te verduurzamen, en werk je het graag verder uit onder de vleugels van het climate team? Pitch je project in een tekstje of filmpje via climate@uantwerpen.be
Komida gaat voor 80% veggie in 2030
