Leuk aan deze opleiding

Studiereizen

In de master geschiedenis ga je op studiereis afhankelijk van je keuzeprofiel. Heb je vooral interesse in politieke geschiedenis, dan ga je samen met je medestudenten naar Bosnië en Herzegovina. Als stadsgeschiedenis meer jouw ding is, dan gaat de studiereis naar Krakau in Polen. Bij het keuzeprofiel Geschiedenis & cultureel erfgoed hoort geen studiereis, maar wel een blikverruimende stage in een culturele organisatie.

Geschiedenis op reis

Studenten Michiline, Victor en Lies gingen tijdens hun opleiding geschiedenis op excursie naar Bosnië, Rotterdam en Amsterdam en Krakau.

Verrassende activiteiten bij geschiedenis

Middeleeuwse staatsvorming leren door te gamen

In de lessen 'Middeleeuwen: politiek en instellingen' (bachelor 3) kruip je zelf in de huid van een middeleeuwse koning, graaf of hertog in het computerspel Crusader Kings II. Via oorlogen en strategische huwelijken houd je de controle over je rijk.

Gamen in de les is plezierig én leerrijk. Het spel zet namelijk een vraag centraal die alle politieke en middeleeuwse historici zich stellen: “is all politics personal?”. Daarnaast let je erop hoe de game het verleden voorstelt, inclusief foutjes en clichés. Zo bestond heus niet alleen Europa in de middeleeuwen en hielden niet alle koningin-moeders van hun kinderen.

'Ik had nooit gedacht te tuinieren in een opleiding geschiedenis!'

Op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen is een moestuin aangelegd door de studenten en onderzoekers van geschiedenis. Die tuin is verdeeld in drie 'tijdzones': laat-middeleeuwen, achttiende eeuw en Tweede Wereldoorlog. In elk deel verzorgen de studenten gewassen die typisch zijn voor de gekozen tijdperiode. Ze werken alleen met ouderwetse handwerktuigen!

Studenten met groene vingers leren op deze manier meer over ecologische geschiedenis. Dankzij dit onderzoek kunnen we leren uit het verleden om actuele problemen zoals overstromingen of epidemieën aan te pakken. Je kan hun blogs hier lezen. 

Een virtuele expo

Binnen het vak ‘Cultureel Erfgoed: spelers, uitdagingen, technieken’ in het keuzeprofiel Geschiedenis en cultureel erfgoed, maakten studenten een virtuele expo. Het thema in 2023 was 'Erfgoed is emotie'. Ze namen hiervoor contact op met familieleden of kennissen en vroegen hen wat ze als erfgoed graag zouden willen doorgeven aan volgende generaties. De mooie, en soms pakkende, verhalen werden gebundeld op deze website.