Studieprogramma
Bachelor Toegepaste economische wetenschappen
Hieronder vind je het studieprogramma voor de bachelor Toegepaste economische wetenschappen. Het officiële studieprogramma zal in maart 2025 hier gepubliceerd worden.
De studiepunten (sp) geven je een goed beeld van de tijd die je zal besteden aan je opleiding en aan elk opleidingsonderdeel. Per studiepunt moet je rekenen op 25 tot 30 uren studeren, lessen volgen en examens afleggen.
Modeltraject deel 1
Bedrijfseconomie
Accountancy
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgevers: Tom Van Caneghem en Christine Lippens
Deze cursus introduceert de student in het proces dat leidt tot de opstelling van een jaarrekening. Nadat een inleiding is gegeven aangaande de techniek van het dubbel boekhouden, en het openen en afsluiten van de boekhouding, wordt de aandacht toegespitst op de opstelling van de enkelvoudige jaarrekening. Het juridisch kader dat hierbij gevolgd wordt, is de Belgische wetgeving op de boekhouding en de jaarrekening van de industriële en handelsonderneming. Door de uitvoerige bespreking van de afzonderlijke posten van de jaarrekening is elke student in staat om op een zinvolle wijze de cijfergegevens achter iedere post te interpreteren en weet hij/zij via welk proces deze bedragen gegenereerd worden. Een door een onderneming gerapporteerd resultaat is immers geen exact objectief cijfer, maar een bedrag dat de uitkomst is van een reeks keuzes binnen een wettelijk kader.
Financiële markten
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgevers: Marc De Ceuster
De cursus
- schetst wat we verstaan onder financiële architectuur. Daarbij kijken we naar de financiële geschiedenis en naar de bouwstenen en de spelers van de financiële economie.
- behandelt financiële grondbegrippen zoals rentevoeten en risico.
- gaat dieper in op financiële rekentechnieken aan de hand van Excel en past dit toe op de waardering van annuïteiten en obligaties.
- bediscussieert statistische eigenschappen van financiële rendementen en geeft een inleiding tot de portefeuilletheorie.
- licht de verschillende financiële spelers door. We staan stil bij betalingsmiddelen, instrumenten tot vermogensopbouw, risicoafdekkingsinstrumenten e.d.
- schetst de rol en die regelgevers en toezichthouders spelen.
ESG aspecten komen aan bod daar waar dit functioneel is.
Informatiesystemen
Aantal studiepunten: 3
Semester 1
Lesgevers: Jan Verelst en Gilles Oorts
Eerst wordt een begrippenkader uitgewerkt met betrekking tot informatiesystemen, de soorten informatiesystemen, en de rol van (innovatieve) informatiesystemen in organisaties. Daarna worden de bouwblokken voor de ontwikkeling van informatiesystemen inzichtelijk gemaakt, met aandacht voor hardware, netwerken en vooral software. Op dit laatste vlak worden aspecten van systeemontwikkeling besproken zoals het watervalmodel , agile ontwikkeling, het bouwen van maatwerk, het gebruik van standaardpakketten en de evolutie naar (web) services. Tenslotte wordt aandacht besteed aan recente, innovatieve technologieën zoals Data Science, Artificial Intelligence en het Internet of Things.
Internationale omgeving
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgevers: Sascha Albers en Johan Van Gompel
Geen enkel bedrijf handelt in een vacuüm, vooral niet als het verder reikt dan de eigen thuismarkt. Deze cursus structureert en beschrijft relevante dimensies van de internationale zakelijke en macro-economische omgeving die bedrijven beïnvloeden. De cursus belicht de verschillende manieren waarop bedrijven internationaal zijn verankerd en hoe hun functioneren afhangt van de internationale regelgeving, internationale instellingen en internationale politiek. Speciale nadruk zal worden gelegd op processen van regionale economische integratie en hoe dit resulteert in kansen en (productieve) uitdagingen voor bedrijven, zoals geïllustreerd door de Europese Unie.
Marketing
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Eva Heeremans
Following topics will be covered (not exhaustive):
Principles of marketing
Marketing management and strategy
Managing marketing programmes
Principles of customer management
Economische analyse
Economie
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Jan Bouckaert
Na een omschrijving van het economisch probleem en de methode van de economische wetenschap komen micro-economische onderwerpen aan bod: het marktmechanisme; het overheidsingrijpen in de markt; de studie van consumptiebeslissingen; het beschrijven van productieprocessen door middel van productie- en kostenfuncties; het gedrag van de producent onder alternatieve marktvormen. Verder volgen onderwerpen uit de macro-economie: macro-economische grootheden; economische groei en macro-economisch evenwicht; werkloosheid en inflatie; monetaire en budgettaire politiek. Het laatste deel is specifiek gewijd aan de internationale dimensie van de economie: internationale handel, betalingsbalans, wisselkoers, monetaire unie.
Kwantitatieve methoden
Beschrijvende statistiek en kansrekenen
Aantal studiepunten: 3
Semester 2
Lesgever: Stephan Van der Veeken
De cursus bestaat uit twee grote delen, namelijk beschrijvende statistiek en kansrekening. De cursus start met een algemene inleiding over het nut van statistiek en kansrekening, het verzamelen en meten van data, en de verschillende meetschalen. Ook het belang van kansrekenen voor de statistische besluitvorming wordt belicht. Om gegevens samen te vatten, behandelen we in de beschrijvende statistiek de belangrijkste grafische en numerieke voorstellingen en de keuze van de meest correcte voorstelling. Na een kort overzicht van de kanstheorie volgt een studie van kansvariabelen, met de belangrijkste discrete en continue verdelingen als voorbeelden. Zowel univariate als multivariate kansvariabelen worden belicht. Ten slotte wordt de centrale limietstelling geïntroduceerd. De opbouw van de cursus gebeurt volledig aan de hand van economische, bedrijfseconomische en technologische toepassingen. Alle concepten en berekeningen worde geïllustreerd aan de hand van het softwarepakket JMP.
Wiskunde met (bedrijfs)economische toepassingen 1
Aantal studiepunten: 6
Semester 1 + 2
Lesgever: Ann De Schepper
Na een korte algemene inleiding besteden we aandacht aan drie grote onderwerpen: de analyse, integraalrekening en reeksen.Voor elk onderdeel herhalen we eerst de belangrijkste topics van de basisleerstof uit het secundair onderwijs, waarna we deze thema's uitdiepen en verbreden, en toepassen op economische en bedrijfseconomische situaties.
Het hoofdstuk Analyse behandelt zowel functies van één als meerdere veranderlijken, met telkens als sluitstuk het onderzoek naar extreme waarden, een vrij belangrijk onderwerp in een faculteit bedrijfswetenschappen en economie.
Bij het hoofdstuk Integraalrekening besteden we aandacht aan onbepaalde en bepaalde integralen, en kijken we naast de methoden en technieken ook naar verschillende toepassingen.
In het hoofdstuk Reeksen tenslotte, staan we stil bij getallenreeksen, machtreeksen en Taylorreeksen.
Verbreding
Gedrag en maatschappij
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgevers: Bart Cambré,Carolyn Declerck en Annelies Haaren
In ‘Gedrag en Maatschappij’ bestuderen we de wetenschappelijke kijk op zowel de psychische processen die zich binnen een individu afspelen, als de daaruit resulterende gedragspatronen en uiteindelijke maatschappelijke structuren. Inzichten uit de psychologie en sociologie zijn bij uitstek geschikt om het sociale handelen van mensen in interactie met hun omgeving te bestuderen. Wij als individuen en groepen bepalen de samenleving, maar de samenleving bepaalt ook ons gedrag en onze handelingen. Dit spanningsveld vormt het uitgangspunt van ‘Gedrag en Maatschappij’. Op basis van theoretische inzichten en praktijkvoorbeelden krijgen we inzicht in de regels van het maatschappelijk spel. Die zijn belangrijk en relevant om ook (bedrijfs)economische vraagstukken te begrijpen.
Recht en onderneming
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Hendrik Vanhees
Het eerste deel van de cursus omvat een algemene inleiding tot het recht. In dit deel komen o.a. aan bod:
- een inleiding tot het recht;
- de rechtsbronnen;
- basisbeginselen uit het gerechtelijk recht;
- goederen- en zakenrecht;
- verbintenissen en overeenkomsten;
- bijzondere overeenkomsten;
- onrechtmatige daad.
Vervolgens wordt aandacht besteed aan belangrijke topics uit het handels- en economisch recht, en met name aan:
- de basisregels uit het ondernemingsrecht;
- handelscontracten (distributieovereenkomsten en handelstussenpersonen);
- waardepapieren;
- intellectuele rechten;
- faillissementsrecht;
- mededingingsrecht;
- regels inzake marktpraktijken en consumentenbescherming
Professionele communicatie
Zakelijk en economisch Duits/Engels/Frans/Spaans 1
Aantal studiepunten: 6 (2x3)
Semester 1 + 2
In het eerste deel van de opleiding kies je 6 studiepunten uit de aangeboden talen. In het tweede deel kies je opnieuw 6 studiepunten aan talen, waarbij je voor minstens één taal niveau 2 behaalt. Je kiest of je ook niveau 2 van je tweede taal behaalt, of je van een derde taal niveau 1 behaalt. Je kiest m.a.w. in je eerste jaar uit twee van de vier talen.
Modeltraject deel 2
Bedrijfseconomie
Financiële rapportering en analyse
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Patrick d'Haens
In het eerste deel zullen de studenten, op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, een overzicht krijgen van het economisch en institutioneel kader van financiële verslaggeving dat bepalend is voor de kwaliteit van financiële verslaggeving.
Vervolgens worden de belangrijkste elementen van de geconsolideerde jaarrekening geïntroduceerd. In het bijzonder worden volgende onderwerpen behandeld: de begrippen groep en controle, consolidatieverplichtingen en consolidatiekring, consolidatiemethoden, consolidatieverschillen, eliminatie van intragroepstransacties en resultaatbepaling en -toewijzing. De opstelling van de geconsolideerde jaarrekening wordt zowel bekeken vanuit de Belgische Wet op de Vennootschappen als vanuit IFRS (International Financial Reporting Standards).
Het eerste deel wordt afgesloten met de introductie van een aantal belangrijke concepten en special topics binnen financiële rapportering volgens IFRS: latente belastingen, fair value accounting impairment, financiële instrumenten en transacties in vreemde deviezen.
In het tweede deel gaat de aandacht uit naar de analyse van een enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening. Naast de studie van de klassieke analysetechnieken zal er ook aandacht besteed worden aan kasstroomanalyse, segment- en interimrapportering, niet-financiële informatie in het jaarverslag, opkomst van internetrapportering en XBRL, en falingspredictie. Verder komt de evaluatie van de kwaliteit van gerapporteerde winstcijfers en de invloed van IFRS op de jaarrekening aan bod. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de rol van corporate governance (of deugdelijk bestuur) en externe controle voor financiële verslaggeving op basis van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.
Logistiek en transport
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgevers: Valentin Carlan, Roel Gevaers, Christa Sys en Thierry Vanelslander
- Deel 1:
- Vervoer in de logistieke keten
- Logistieke kosten
- Transportbeslissingen vanuit logistiek oogpunt
- Kostenberekening in vervoerbedrijven
- Wachttijd in een transportbedrijf
- Ritplanning
- Prijszetting in een transportbedrijf
- Investeren in voertuigen
- Deel 2:
- Het product van de logistiek
- Belangrijke trends in Supply Chain Management
- Fysieke distributie: eigen beheer of uitbesteden
- Het opslag- en handlingsysteem
- Keuze van een vestigingsplaats
- Beslissingen over voorraadbeheer
- Outsourcing en partnerships
- Last Mile Logistics
- Financing supply chains
Economische analyse
Micro-economie
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Sam Cosaert
Hoofdstukken 1 en 2. Inleiding
- Informatie over de algemene aanpak van de cursus door de docent
- Analyse van vraag en aanbod: herhaling, aanvullingen en toepassingen
Hoofdstukken 3, 4, en 5. Consumptie en vraag
- Voorkeuren, keuzegedrag van de consument, theorie van de vraag: herhaling, aanvullingen en toepassingen
Hoofdstukken 6, 7, en 8. Productie en aanbod
- Productie- en kostentheorie: herhaling, aanvullingen en toepassingen
Hoofdstukken 9, 10, 11, 12, en 13. Marktvormen
- Perfect concurrentiële markten en overheidsinterventie, met toepassingen
- Monopolie en monopsonie, diverse vormen van prijsdiscriminatie, meerledige tarieven, reclame-uitgaven
- Oligopolistische markten en monopolistische mededinging
Hoofdstukken 14 en 15. Uitbreidingen
- Speltheorie en strategisch gedrag
- Beslissen onder onzekerheid: verwachte nutshypothese, risico-aversie, asymmetrische informatie
Macro-economie
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgevers: Jacques Vanneste en Eve Vanhaecht
De leerstof bestaat uit drie kernmodules en een aantal uitbreidingen.
Kernmodules
- Kortetermijn analyse: de Goederenmarkt; Financiële markten; het IS-LM model
- Middellangetermijn analyse : de Arbeidsmarkt; Phillips curve; Inflatie
- Langetermijn analyse : Groei, Technologische vooruitgang
Uitbreidingen
- De rol van de verwachtingen in financiële markten; consumptie; investeringen
- De open economie: goederenmarkten en financiële markten; wisselkoers(regimes)
- Pathologieën: de Financieel-economische crisis; Schuldenproblematiek
- Budgettaire en monetaire politiek
De analyse van de theoretische modellen wordt voortdurend geïllustreerd met en getoetst aan voorbeelden uit de recente economische geschiedenis en de internationale economische actualiteit.
Kwantitatieve methoden
Wiskunde met (bedrijfs)economische toepassingen 2
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Ida Ruts
In dit opleidingsonderdeel bouwen we verder op de basiskennis, inzichten en vaardigheden die werden aangeleerd in het opleidingsonderdeel "Wiskunde met (bedrijfs)economische toepassingen". We gaan nu dieper in op een aantal specifieke klassen van methoden en technieken, geïnspireerd op typische (kwantitatieve) economische en bedrijfskundige beslissingsprocessen. Bij elk van deze klassen vertrekken we vanuit (bedrijfs)economische vraagstukken, bekijken we verschillende methoden die nuttig kunnen zijn voor het oplossen van dergelijke problemen, en gaan we de behandelde methoden en technieken nadien toepassen op praktische voorbeelden. De vier grote onderwerpen die in dit opleidingsonderdeel aan bod komen zijn gewone differentiaalvergelijkingen en lineaire differentievergelijkingen, die zeer nuttig zijn als mechanismen om continue, respectievelijk discrete dynamische systemen te beschrijven en te onderzoeken. Als derde grote groep methoden bekijken we de vele mogelijkheden van matrixmodellen. Deze modellen hebben talrijke onmiddellijke toepassingen in economie en bedrijfskunde, maar daarnaast vormen de technieken die hier aangeleerd worden ook een basis voor enkele meer statistisch getinte methoden die aan bod komen in "Kwantitatieve beleidsmethoden" (BA3). Tenslotte trekken we ook tijd uit voor een inleiding in de lineaire programmering, en bekijken we ondermeer grafische - en simplexmethoden.
Kies uit: Verklarende Statistiek of Statistiek II
Je kiest ofwel het vak Verklarende Statistiek (3 studiepunten) ofwel het vak Statistiek II (6 studiepunten). Studenten die kiezen voor Verklarende Statistiek nemen ook het vak Bedrijfsfiscaliteit (3 studiepunten) op.
Verklarende Statistiek
Lesgever: Heidi Arnouts
Als inleiding tot de verklarende of inferentiële statistiek wordt het begrip schatter uitgelegd. De klemtoon ligt hierbij op de steekproefproportie, het steekproefgemiddelde en de steekproefvariantie. Voor elk van deze schatters wordt de steekproefverdeling afgeleid. Het belang van de centrale limietstelling wordt hierbij beklemtoond. De onderwerpen die hierna aan bod komen zijn het opstellen van betrouwbaarheidsintervallen en het toetsen van hypothesen. Na een algemene inleiding over toetsen worden de belangrijkste toetsen voor ligging, spreiding en verdeling behandeld, voor verschillende meetschalen en voor één, twee en meer dan twee populaties. De aandacht gaat uit naar zowel parametrische hypothesetoetsen als niet-parametrische hypothesetoetsen. De principes van equivalentietoetsen en van het optimaal statistisch proefopzet komen eveneens aan bod. De opbouw van de cursus gebeurt volledig aan de hand van economische, bedrijfseconomische en technologische toepassingen. Alle concepten en berekeningen worden geïllustreerd aan de hand van het softwarepakket JMP.
Statistiek II
Lesgever: Karel Neels, Wim Christiaens en Sofie Vermeiren
Het opleidingsonderdeel Statistiek II omvat een inleiding in de multivariate analyse. Na een inleiding in SPSS (FSW) of Stata (FBE/SEW) worden de volgende analysetechnieken behandeld:
- Analyse van Samenhang & Statistische Controle;
- Bivariate en Meervoudige Regressie;
- Regressie met dummyvariabelen & Variantieanalyse;
- Logistische regressie & Multinomial Logit Modellen;
- Principale Componenten & Principale Factoranalyse
Het opleidingsonderdeel omvat hoorcolleges (theorie) en praktische oefeningen op computer, waarbij gegevensbestanden van diverse empirische onderzoeken worden gebruikt (European Social Survey, Surveys Migratiegeschiedenis en Sociale Mobiliteit, Gezondheidsenquête, 2001 Census). Het examen is schriftelijk, met een theoretisch gedeelte en een praktijkgericht onderdeel.
Onderzoeksmethodologie
Onderzoeksmethodologie voor (bedrijfs)economie
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Bart Cambré
In dit opleidingsonderdeel wordt dieper ingegaan op methodologische aspecten van wetenschappelijk werk. Zo worden onder meer behandeld: de verschillende onderzoeksstrategieën, de vertaling van een probleemstelling in een onderzoeksvraag, het uitwerken van een conceptueel model, de keuze van een onderzoeksontwerp, de operationalisering, de diverse dataverzamelings- en data-analysetechnieken, onderzoeksethiek en de standaarden rond academisch schrijven. Specifieke aandacht gaat ook naar het vinden en verzamelen van literatuur en bronnen. Het ECLIPS-kanaal 'Research and Writing Skills' wordt eveneens geïntroduceerd.
Naast bovenstaande elementen gaat dit vak dieper in op de eigenlijke dataverzamelingstechnieken, met een focus op een enquête en een interview. Volgende zaken worden hierbij behandeld: vragenlijstconstructie, interviewprotocol en het afnemen van een interview (bij elkaar).
Verbreding
Bedrijfsfiscaliteit
Enkel studenten die kiezen om het vak Verklarende Statistiek op te nemen, nemen ook Bedrijfsfiscaliteit op.
Aantal studiepunten: 3
Semester 2
Lesgever: Felix Desmyttere
Dit opleidingsonderdeel bestaat uit drie delen.
1. De colleges vangen aan met een algemene inleiding. De plaats van belastingen in het bedrijfsleven en de maatschappij worden toegelicht, evenals een aantal algemene beginselen van het belastingrecht (bv. "no taxation without representation", eenjarigheidsbeginsel, gelijkheidsbeginsel). Hier wordt ook aandacht besteed aan de toelaatbaarheid van fiscale planning die toelaat de belastingkost te beperken, belastingontduiking en -ontwijking. Zowel de juridische als de ethische invalshoek komen aan bod. In de volgende delen wordt vervolgens concreet ingegaan op de inkomstenbelastingen (personenbelasting en vennootschapsbelasting) en de BTW.
2. In het tweede deel wordt de belastingheffing besproken van de ondernemer-eenmanszaak (personenbelasting). Welke inkomsten zijn belastbaar? Welke vrijstellingen en aftrekken kunnen worden toegepast? Hoe wordt de belasting berekend?
3. In het derde deel komt de vennootschapsbelasting aan bod. Welke inkomsten zijn belastbaar? Welke vrijstellingen en aftrekken kunnen worden toegepast? Hoe wordt de belasting berekend?
Vennootschapsrecht
Aantal studiepunten: 3
Semester 1
Lesgever: Hendrik Vanhees
De cursus omvat de studie van het volledige vennootschapsrecht. Vooreerst wordt de vennootschap geplaatst tegen andere rechtsfiguren. Vervolgens wordt stil gestaan bij de bronnen van het vennootschapsrecht, de rechtspersoonlijkheid, de indeling (classificatie) van de verschillende vennootschappen en wordt een overzicht gegeven van de verschillende bestaande vennootschapstypes. Hierna wordt de oprichting van een vennootschap bestudeerd, evenals de identificatie van een vennootschap in het rechtsverkeer, het bestuur en de vertegenwoordiging, de besluitvorming door de vennoten en aandeelhouders, de aandelen, het kapitaal in de kapitaalvennootschappen, conflicten in de vennootschap, de ontbinding en vereffening van de vennootschap, evenals de herstructurering (o.a. fusies en splitsingen). Een bijzondere aandacht wordt besteed aan de maatschap en de variaties op deze vennootschapsvorm, de BV, de NV en de CV.
Filosofie
Aantal studiepunten: 3
Semester 1
Lesgever: Luc Van Liederkerke
Deze inleiding tot de filosofie is een cross-over tussen een chronologische en een thematische inleiding in de (westerse) wijsbegeerte. We behandelen drie periodes die samenvallen met drie grote verschuivingen in de westerse cultuur: de Griekse beschaving, de overgang naar de moderniteit (17de en 18de eeuw) en de overgang naar de postmoderne periode (20ste en 21ste eeuw). Telkens worden daarbij 4 thema's uitgewerkt: wat is kennis? Hoe organiseren we de samenleving/de staat? Wat mag of moet ik doen? (ethiek) en wat is de rol van de economie?
Professionele communicatie
Zakelijk en economisch Duits/Engels/Frans/Spaans 2
Aantal studiepunten: 6 (2x3)
Semester 1 + 2
In het eerste deel van de opleiding kies je 6 studiepunten uit de aangeboden talen. In het tweede deel kies je opnieuw 6 studiepunten aan talen, waarbij je voor minstens één taal niveau 2 behaalt. Je kiest of je ook niveau 2 van je tweede taal behaalt, of je van een derde taal niveau 1 behaalt. Je kiest m.a.w. in je eerste jaar uit twee van de vier talen.
Keuze
Introduction to managing and organising
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgevers: Stefanie Weil, Tim Peeters en Dan Xiang
This course covers the fundamentals of management, organizing and organizations. We will address the basic concepts related to organizational behavior. We will explore themes around managing people in organizations and reflect on the institutions and practices of business life. In this course we aim to provide you with the tools to not only understand managing, organizing and organizations but to also be able to critically reflect upon these issues.
The organization is the primary economic unit and the decisions made at the firm level influence the broader environment and vicIn this course, you will learn about organizational behavior and how management decisions can influence and be driven by the (global) economy. You will explore how economic concepts such as supply and demand, transaction costs and principal-agent are also relevant for understanding the fundamentals of management, organizing & organization.
The course is structured along the lines of the textbook. On top of this, you will be provided with additional reading and practical case studies. Our aim is to critically reflect about multiple aspects of management. Maybe you like to challenge management theories, investment practices and the role of the manager? Great! We will invite you to open your minds to some constructivist aspects of management with us.
Markt en Strategie
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Jan Bouckaert
Dit opleidingsonderdeel biedt een eerste inleiding tot de algemene onderwerpen van de theorie van industriële organisatie. Dit domein van de economische wetenschappen behandelt de relatie tussen markten en ondernemingen, hoe bepaalde markten en industrieën functioneren, en hoe bedrijven met elkaar concurreren.
We hechten bijzondere aandacht aan strategisch gedrag tussen bedrijven. Hierbij komen de belangrijkste concepten van speltheorie, de studie van strategisch gedrag, uitdrukkelijk aan bod. Kennis van deze speltheoretische inzichten levert de noodzakelijke technieken op om de belangrijkste basismodellen van het vakgebied industriële organisatie te bestuderen.
Zoals aangekondigd zal dit gerealiseerd worden door de student vertrouwd te maken met de belangrijkste concepten van de speltheorie, gespreid over een aantal hoorcolleges. Hierbij komen de volgende concepten aan bod:
- Definitie van een spel (spelers, acties, strategieën en pay-offs).
- Statische spelen en de definitie van in dominante strategieën, geïtereerde dominante strategieën en Nash evenwicht.
- Sequentiële spelen, het concept van achterwaartse inductie ('backward induction') en deelspel ('subgame') perfect Nash evenwicht.
- Statische spelen met private informatie en veilingen.
- Herhaalde spelen en coöperatie.
Eenmaal de speltheoretische concepten onderwezen, behandelen we uitgebreid modellen van imperfecte concurrentie, strategische product positionering, reclame, onderzoek en ontwikkeling,...
We bestuderen eveneens modellen die de industriële structuur kunnen verklaren, zoals toetreding en uittreding.
Centrale thema's zijn:
Wanneer hebben bedrijven marktmacht? Hoe kunnen bedrijven marktmacht opbouwen en behouden? Wat zijn de economische gevolgen voor het bestaan van marktmacht? Is er ruimte voor overheidsoptreden om de welvaart te vergroten?
Dit opleidingsonderdeel behandelt:
- speltheoretische begrippen: subgame perfect, Bayesiaans, en perfect Bayesiaans Nash-evenwicht
- De theorie van de onderneming
- Oligopolie: statisch en dynamisch
- Collusie
- Markt structuur en marktmacht
- toe- en uittreding
- toetredingskosten en welvaart
- (Niet-)Prijsstrategieën:
- Prijs discriminatie
- Verticale relaties
- Product differentiatie
- Technologie: Onderzoek & Ontwikkeling
- Businessmodellen in een aantal sectoren
* Voor de inleiding tot de speltheorie doen we beroep op Gibbons (http://www.nber.org/papers/t0199)
Iedere twee of drie weken zullen, tijdens het laatste uur van het hoorcollege, oefeningen behandeld worden. Deze oefeningen zijn representatief voor wat van de student op het examen verwacht wordt.
Modeltraject deel 3
In je derde bachelorjaar kies je een zwaartepunt: Economische analyse of Bedrijfseconomie. Elk zwaartepunt telt in totaal mee voor 24 studiepunten.
Zwaartepunt Economische analyse (24 studiepunten)
Economic Policy
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Konstantin Egorov
This is a broad introduction to economic policy. Why does our society choose to address some of its problems through economic policies (e.g., a subsidy to electric vehicles to reduce global emissions), while other problems are better tackled through non-economic policies (e.g., an obligatory exam for a driver's license to increase safety on the roads)? Why do economic policies often have the exact opposite effect of the intended (e.g. stricter regulation of banks can lead to their riskier as opposed to more cautious behavior), and yet many problems are still better addressed with other economic rather than non-economic policies? Why so many non-economic policies have failed in the past like the prohibition of marijuana? In this class, we will get a better understanding of these questions by talking through concrete examples of specific policies. Thus, we will also learn how many economic policies actually work, including monetary and fiscal policy, taxation, financial regulation, and government debt.
Geschiedenis van het economisch denken
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Guido Erreygers
In de inleiding wordt aangegeven wat de belangrijkste bronnen zijn voor de geschiedenis van het economisch denken. Deel I behandelt de ‘pre-klassieke’ periode, met vooral aandacht voor auteurs als Petty, Mandeville en Cantillon, en de fysiocraten. Deel II gaat over de periode van de ‘klassieke politieke economie’. Het werk van Adam Smith, Thomas Robert Malthus, David Ricardo, John Stuart Mill en Karl Marx wordt beproken. Er wordt eveneens bondig aandacht besteed aan de inzichten van Jeremy Bentham en de vroege socialisten (Saint-Simon, Fourier, Owen, …). In Deel III komt de ‘neo-klassieke’ periode aan bod. Hier betreft het de neo-klassieke voorlopers (Cournot, Dupuit, Gossen) en de neo-klassieke revolutie (Jevons, Menger, Walras). We besteden ook bondig aandacht aan de Historische School, het ontstaan van de welvaartseconomie, de theorie van het algemeen economisch evenwicht, enzovoort. Ook de rol van John Maynard Keynes en de opkomst van de macro-economie komt aan bod. Er wordt ook aandacht besteed aan het ontstaan van de wiskundige economie, de econometrie, en de speltheorie.
International economics
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Elsa Leromain
The course will be structured around key topics in international economics.
We will focus on understanding:
- Globalization and trade patterns
- Why do countries trade
- The link between trade and growth
- What trade policy is about
- Global Value Chains and their implication for shock propagation
- Exchange rates and prices
In the lecture, we will always combine theories and empirical facts. Every lecture (except for the introductory lecture) will be tied to a tutorial, which will also combine theory derivations and empirical exercises. In the tutorial, the teaching assistant will correct the problem set in part. The problem sets are designed to help students to not only grasp the main mechanisms of core theories, but also to get familiar with main data sources in the field.
Publieke economie en publieke financiën
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Wouter van der Wielen
Dit opleidingsonderdeel beoogt een theoretische fundering en evaluatie van het overheidsoptreden in de economie. De analyse wordt telkens geïllustreerd met talrijke voorbeelden en cases uit Europa en de VSA.
InleidingRol en dimensie van de overheidssectorOrganische en mechanistische visie op het overheidsoptredenMethoden van empirische analyse in publieke financiënTechnieken van normatieve analyse: beginselen van welvaartseconomie
Publieke goederenEfficiënte allocatie van publieke goederen en dienstenExternaliteitenCoase theoremaPiguouviaanse belastingheffing, subsidies, emissieheffingen, cap-and-trade programma's
Politieke economiePolitieke democratie via directe democratie: unanimiteitsregel, meerderheidsregel, mediaankiezermodelRepresentatieve democratie: Bureaucratisch gedrag: Niskanen-model, rent-seekingTheorieën over de groei van de publieke sector: wet van Wagner, Baumol, Peacock en Wiseman
De Federale Begroting in België
Zwaartepunt Bedrijfseconomie (24 studiepunten)
Digital organisation
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgevers: Steven De Haes en Alexander Naessens
Over the years, information technology has become ubiquitous in organizations, leading to the rise of digital firms where internal business processes and relationships with customers and suppliers are digitally enabled. This course aims to deepen your understanding of how such digitalization can drive and support business strategies and processes.
Through this course, you will gain valuable insights and skills related to a wide range of topics, including the role of Information Systems in organizations, the reasons why organizations invest in digital transformation, the relationship between business and IT strategy, the managerial and organizational dimensions of information systems, and the role of IT in different functional business processes, such as marketing, logistics, sales and manufacturing. Additionally, you will learn about enterprise systems (ERP, CRM, SCM), knowledge management systems, business intelligence and analytics, e-commerce, cybersecurity, and a wide range of innovative technologies such as Artificial Ingelligence (AI), Internet of Things (IoT), and Augmented/Virtual Reality (AR/VR).
To help you understand the relationship between business and IT, we use a variety of teaching methods, including lectures, guest lectures, and real-life examples. You will be required to complete a group assignment that will challenge you to apply your new knowledge and skills to a real-life case.
Financial management
Aantal studiepunten: 6
Semester 1
Lesgever: Marc Deloof
- The goal of financial management
- The value of real assets and financial assets (including options), and the relation between risk and return
- Capital budgeting techniques and cost of capital
- Capital structure
- Medium-term and long-term finance
- Short-term finance and financial planning
Human resource management
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Kim De Meulenaere
Het centrale vraagstuk van dit opleidingsonderdeel is: hoe kunnen organisaties hun werknemers managen zodat ze bijdragen aan een duurzaam competitief voordeel? We focussen op de belangrijkste fases van HRM/personeelsbeleid (personeelsplanning, werving en selectie, ontwikkeling, uitstroom, work design) en tonen aan dat HRM belangrijker is dan ooit ten tijde van voortdurende veranderingen (globalisering, technologische vooruitgang, demografische veranderingen, …). Verschillende HRM-praktijken komen aan bod (vb. selectief werven, prestatiemanagement, verloning, …). De inhoud van de lessen wordt maximaal gekoppeld aan de actualiteit en wordt ondersteund door de meest recente bevindingen van het wetenschappelijk onderzoek.
In grote lijnen onderscheiden wij de volgende onderdelen:- Wat is HRM? Wat is de rol van een HR manager?- Personeelsplanning- Werving en selectie- Ontwikkeling en doorstroom- Prestatiemanagement- Belonen en waarderen- Uitstroom- Workdesign- HRM en Diversiteit
In dit opleidingsonderdeel wordt ook de aandacht besteed aan het arbeidsrechtelijke raamwerk. De juridische contouren bepalen namelijk wat kan en wat niet kan binnen HRM.
Management accounting en controle
Aantal studiepunten: 6
Semester 2
Lesgever: Guy Walreaevens
Binnen het vakgebied accountancy behandelt dit vak de problematiek van de interne berichtgeving in het bedrijf, ook wel management accounting genoemd.
In het eerste deel van de cursus wordt de student vertrouwd gemaakt met een hele reeks methoden van kostprijsberekening die de bedrijfsleiding toelaten om binnen een gegeven productiekader en productiemethode de kostprijs van een product, dienst, afdeling, klantengroep of regio te berekenen.
In het tweede deel van de cursus ligt de klemtoon op het verzamelen en interpreteren van kosten en opbrengstengegevens zodanig dat het management aan de hand van deze informatie die productie- en verkoopbeslissingen kan nemen die op lange termijn de winstgevendheid van het bedrijf verzekeren.
Het derde deel van de cursus behandelt het domein van de management controle. Hierbij wordt de student vertrouwd gemaakt met de instrumenten welke het management ter beschikking heeft om de prestaties van de onderneming te evalueren en te vergelijken met de vooropgestelde doelstellingen.
Bedrijfseconomie
I-week on sustainability
Aantal studiepunten: 3
Semester 2
Lesgevers:Philippe Nimmegeers, Luc Van Liederkerke, Peter Verhezen, Vicky Van Woensel, Nathalie Verboven, Sara Weyns
The objective of the International Week is to foster a global perspective and an intercultural climate. By exposing students to international perspectives on current issues in management, the International Week experience will provide an opportunity to reflect on ethical issues in the business world, through a multidisciplinary approach. Students will participate in lectures delivered by foreign visiting professors and high-level managers of profit/non-profit organisations. The International Week focuses on the topic of sustainability, which refers to the long-term survival chances of a system based on interactions with many other subsystems and a fair distribution of resources and opportunities. Sustainability can be approached and analysed in different contexts, such as the geographical context (per country, per continent, in EU, in ASEAN , etc.), the industrial context (sector/type of organisation) or the functional context (marketing, finance, production, strategy, etc.). In the different lectures/workshops these different contexts will be illustrated and discussed. In plenary sessions the global issues of sustainability will be presented by international academics as well as (business) managers. These sessions will illustrate how theory is put in practice. Specific themes or contexts can further be discussed in smaller groups. A group work helps students to learn how international organisations are setting up their sustainability strategy.
When subscribing for this course, please note that attendance during this week is mandatory, attendance will be registered at multiple occasions and absences will be penalised (see 6.2 for more information). For the FBE-Antwerp students: only the other classes of the third Bachelor year will be suspended. If you are attending other courses (at FBE in Antwerp), please be aware that these classes will not be suspended. The professors of these classes are aware that your attendance for I-week is required, but you are responsible for informing the professors about your absence.
Kwantitatieve methoden
Keuze uit: Kwantitatieve beleidsmethoden of Inleiding tot de Econometrie
Als je het vak Inleiding tot de Econometrie (6 studiepunten/1E SEM) wil openemen, moet je in je tweede bachelorjaar Statistiek II hebben opgenomen. Heb je in je tweede bachelor Verklarende statistiek opgenomen, dan stroom je nu door naar Kwantitatieve beleidsmethoden (6 studiepunten/1E SEM).
Onderzoeksmethodologie
Kies een bachelorproef
Studiepunten: 6
Semester 1+2
Kies uit:
- Bachelorproef Bedrijfskunde: Accounting
- Bachelorproef Bedrijfskunde: International business
- Bachelorproef Bedrijfskunde: Financiering
- Bachelorproef Bedrijfskunde: Marketing
- Bachelor Bedrijfskunde: Strategie en organisatie
- Bachelorproef Bedrijfskunde: Transporteconomie en logistiek
- Bachelorproef: Actuele thema's in economisch beleid
Verbreding
Verbredende opleidingsonderdelen
Aantal studiepunten: 3
Semester 1 of 2
Kies uit een lijst van interdisciplinaire opleidingsonderdelen zoals o.a.:
- Levensbeschouwing: religie, atheïsme en wetenschap
- Stad en diversiteit
- Media en digitale samenleving
- Global Justice
- Vrijheid, burgerschap en democratie
- Duurzaamheid
- Klimaatverandering
- Debating development
- Artificiële intelligentie: maatschappelijke uitdagingen
- Levensbeschouwing: religie, atheïsme en cultuur
Vrije ruimte
Keuzeopleidingsonderdelen
Aantal studiepunten: 18
Semester 1 en 2
Kies 18 studiepunten aan o.a. onderstaande vakken, een summer school, een stage of tal van andere vakken van de bachelorprogramma van de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. Wil je op uitwisseling gaan? Dan kan je vakken opnemen aan een buitenlandse universiteit.
- Algoritmisch denken en oplossen
- Business-to-business marketing
- Geschiedenis van het economisch denken
- International economics
- Internationale betrekkingen
- Marketing business game
- Regional and urban economics
- Zakelijk en economisch Duits/Frans/Spaans/Engels 3
- Transport economics
- Social psychology
- Risk management and internal control
- Real estate finance and economics
- .....