Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot het studiegeld. Meer vragen én antwoorden vind je in onze helpdesk: www.uantwerpen.be/helpdesk-inschrijvingen
Hoe wordt het studiegeld berekend?
Het effectief te betalen studiegeld wordt berekend op basis van de grootte van je studieprogramma, uitgedrukt in studiepunten (uitgezonderd een inschrijving voor een doctoraat). Het aantal studiepunten van elk opleidingsonderdeel van je studieprogramma vind je terug in de studiegids op de website van de universiteit. Het studieprogramma stel je na je inschrijving, al dan niet in overleg met de faculteit, via je SisA selfservice samen.
Een vast bedrag maakt ook deel uit van je studiegeld en dit is niet gekoppeld aan het aantal opgenomen studiepunten. Is je tarief bijvoorbeeld 250 euro en 12 euro per studiepunt en neem je 20 studiepunten op dan betaal je 490 euro. Neem je 10 extra studiepunten op dan betaal je 120 euro meer (in totaal dus 610 euro). Neem je 10 studiepunten minder op dan vermindert het totale studiegeld met 120 euro tot 370 euro.
Het vaste bedrag wijzigt in principe dus niet. Er is één uitzondering. Als je helemaal geen studiepunten opneemt onder diplomacontract, bijvoorbeeld na een tijdige uitschrijving, wordt er geen studiegeld berekend en moet je dus niets betalen (ook geen vast bedrag). Dit is niet van toepassing op credit- en examencontracten.
Betaal ik reeds het correcte studiegeld bij inschrijving?
Dat kan. Op basis van je inschrijving wordt er een voorlopige bedrag gevraagd dat overeenkomt met het aantal studiepunten dat we denken dat je gaat opnemen. Indien het aantal studiepunten van je effectieve studieprogramma na het samenstellen in SisA overeenkomt met dit aantal studiepunten dan heb je inderdaad bij inschrijving het correcte studiegeld betaald. Evenwel bestaat de kans dat er toch iets wijzigt aan je studieprogramma. Hierdoor heeft dit ook gevolgen voor het studiegeld en bestaat de kans dat je moet bijbetalen. Dit openstaande saldo kan je steeds raadplegen in je SisA selfservice.
Ik moet op het moment van inschrijving op basis van een school- of studietoelage in het vorige jaar slechts een beperkt bedrag betalen. Is mijn studiegeld nu in orde?
Neen. Enkel wanneer je effectief een studietoelage bekomt in het lopende academiejaar kan je het voorlopige bedrag beschouwen als het definitieve bedrag. Zolang de studietoelage van het lopende academiejaar niet in orde is, zie je steeds het berekende saldo op basis van het standaardtarief in je SisA selfservice staan en kan de universiteit steeds dit openstaande studiegeld opvragen. In de praktijk zal de inning van de openstaande bedragen starten vanaf februari. Hou dus zeker je UAntwerpen-mailbox in de gaten als er een openstaand saldo zichtbaar is in je SisA selfservice. Indien je niet reageert op de aanmaningen bestaat de kans dat je computerfaciliteiten beperkt worden. Wanneer je effectief de studietoelage voor het lopende academiejaar bekomt, zal je studiegeld herberekend worden en het openstaande saldo verdwijnen.
Ik moet het standaardtarief betalen. Wanneer moet een openstaand saldo betreffende het studiegeld betaald worden?
Op basis van de opgenomen studiepunten in je studieprogramma, zichtbaar in je SisA selfservice, berekent de universiteit elke nacht het studiegeld. Het verschuldigde bedrag krijg je te zien in je SisA selfservice en dien je op eigen initiatief te betalen tijdens het academiejaar. Tijdens het academiejaar wordt er tevens via je studentenmail gecommuniceerd over de betaling van het openstaande saldo. Openstaande rekeningen kunnen leiden tot de blokkering van je computerfaciliteiten.
Na de aanmelding op SisA zie ik een ander bedrag in mijn rekeningoverzicht staan dan het bedrag dat ik reeds betaald heb. Waarom zie ik dit bedrag?
De berekening van het studiegeld verloopt steeds 's nachts en start na de inschrijving of herinschrijving in een opleiding en de opname van opleidingsonderdelen. Indien je geen volledig studieprogramma van 60 studiepunten opneemt, kan het correcte studiegeld dan ook nog niet getoond worden. Indien er nog geen studiepunten zijn opgenomen wordt er ook nog geen studiegeld berekend.
De verwerking van een betaling duurt ook steeds enkele werkdagen. De dag na een betaling kan er met deze betaling dus nog geen rekening worden gehouden in SisA. Deze twee feiten zorgen ervoor dat je dus initieel een ander bedrag in je SisA selfservice ziet staan dan je misschien verwacht.
Ik heb het openstaande studiegeld betaald maar bekom achteraf toch een studietoelage of schrijf uit voor een aantal studiepunten. Ben ik dit geld nu kwijt?
Neen. Op basis van de opgenomen studiepunten en/of je beursstatus wordt je studiegeld herberekend en betalen we het verschil terug. Terugbetalingen gelden evenwel enkel voor diplomacontracten en zijn niet van toepassing op credit- en examencontracten aangezien je deze contracten niet kan wijzigen. De terugbetaling gebeurt vanaf april tijdens het lopende academiejaar op het rekeningnummer dat je invult in je SisA selfservice.
Moet ik studiegeld betalen als ik terug uitschrijf?
Dit is afhankelijk van het moment van uitschrijving. Bij de berekening van je studiegeld wordt rekening gehouden met de opgenomen studiepunten van al je inschrijvingen, dus ook met eventueel opgenomen studiepunten van een stopgezette inschrijving.
Kan ik nog studiegeld terugkrijgen na een uitschrijving uit de opleiding?
Ja. Het studiegeld wordt steeds berekend op basis van het aantal opgenomen studiepunten op het moment van de uitschrijving uit de opleiding en staat los van de tijd tussen de in- en uitschrijving. Enkel de onderstaande datums zijn relevant:
- In het geval van een uitschrijving uit de opleiding voor 01 december van het lopende academiejaar zijn er nog geen studiepunten opgenomen en is er geen studiegeld verschuldigd.
- In het geval van een uitschrijving uit de opleiding vanaf 01 december en tot 15 maart zijn de studiepunten van de opleidingsonderdelen van het 1ste semester en van de jaarvakken opgenomen en is het overeenkomstige studiegeld op basis van het desbetreffende tarief verschuldigd.
- In het geval van een uitschrijving uit de opleiding vanaf 15 maart zijn alle studiepunten opgenomen en is het overeenkomstige studiegeld op basis van het desbetreffende tarief verschuldigd.
Terugbetalingen gelden enkel voor diplomacontracten en zijn niet van toepassing op credit- en examencontracten aangezien je voor deze contracten niet kan uitschrijven. Hou er ook rekening mee dat bedragen betaald via opleidingscheques en KMO-portefeuille nooit worden terugbetaald.
Waar kan ik terecht met vragen over financiële ondersteuning?
Met vragen over je studietoelage van de Vlaamse overheid of andere vormen van financiële ondersteuning (o.a. voorschot op je studietoelage, verminderd studiegeld, sociale toelage, ...) kan je terecht bij de Sociale Dienst van de universiteit via socialedienst@uantwerpen.be. Op www.uantwerpen.be/financiele-steun vind je alvast meer informatie over de mogelijkheden.