GEZOCHT: VRIJWILLIGERS OM DEEL TE NEMEN AAN DE URINORM-STUDIE

Aan het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Universiteit van Antwerpen voeren we momenteel een klinische studie uit waarin nieuwe methodes worden geoptimaliseerd voor het opsporen van antilichamen in urine.

Hiervoor zoeken wij 150 personen die gevaccineerd zijn tegen het Humaan Papillomavirus (HPV), waarvan:

  • 25 mannen tussen 18 en 30 jaar.
  • 25 meisjes tussen 9 en 14 jaar die nog niet menstrueren.
  • 25 vrouwen tussen 18 en 30 jaar, die gebruik maken van hormonale anticonceptie (met uitzondering van een hormonale spiraal).
  • 25 vrouwen tussen 18 en 30 jaar, die gebruik maken van een hormoon of koper spiraal.
  • 25 vrouwen tussen 18 en 30 jaar, die geen gebruik maken van hormonale anticonceptie.
  • 25 postmenopauzale vrouwen tussen 50 en 70 jaar.

Wat is het Humaan Papillomavirus (HPV)?

HPV-virussen zijn veelvoorkomende virussen die door huid-op-huidcontact bij seksuele handelingen worden overgedragen. De meeste van deze HPV-infecties verlopen zonder klachten en herstellen spontaan, maar sommige HPV-virussen blijven sluimeren en kunnen aanleiding geven tot genitale wratten of kanker. Om deze reden worden meisjes en jongens in Vlaanderen rond de leeftijd van 12 jaar op school gevaccineerd tegen dit HPV-virus. Hierdoor ontwikkelt het lichaam antilichamen (beschermstoffen) tegen het HPV-virus. Deze antilichamen gaan, bij contact met het virus, aan het HPV-virus binden om het zo onschadelijk te maken.

Waarom deze studie?

Tot op de dag van vandaag wordt binnen onderzoek naar het effect van vaccinaties voornamelijk gebruik gemaakt van bloedstaaltjes. Het doel binnen onze onderzoeksgroep is echter om in toekomstige studies deze bloedstaaltjes te kunnen vervangen door een urinestaal of ‘plasje’. Dit zou een makkelijkere oplossing zijn, aangezien u een urinestaal van bij uw thuis uit kan verzamelen (collectie) en met de post kan opsturen naar het laboratorium of ziekenhuis.

We zijn binnen onze onderzoeksgroep in het bijzonder geïnteresseerd in het eerste deel van het plasje, wat ook wel de ‘eerste fractie urine’ wordt genoemd. Bij vrouwen is het is namelijk zo dat bij een HPV-infectie van de baarmoederhals, we sporen van deze infectie kunnen terugvinden in de afscheiding van de vagina en baarmoeder(hals). Deze afscheidingen verzamelen zich tussen de kleine schaamlippen en rond de plasbuisopening. Van zodra men begint te plassen zullen deze afscheidingen worden weggespoeld met de eerste straal van de urine, waardoor we de meeste diagnostisch relevante bestandsdelen kunnen terugvinden in dit deel van de urine.

We hebben zo eerder al aangetoond dat antilichamen tegen het HPV-virus kunnen worden opgespoord in de eerste fractie urine van volwassen vrouwen. Bij mannen, bij jonge meisjes die nog niet menstrueren, en bij postmenopauzale vrouwen werd dit echter nog niet bewezen. Er wordt bovendien vermoed dat de samenstelling van urine niet enkel varieert van persoon tot persoon, maar ook kan verschillen tussen meerdere opeenvolgende staalafnames van dezelfde persoon. Daarom is het doel van deze studie om de antilichaamdetectie in eerste fractie urine te optimaliseren en de variabiliteit tussen verschillende opeenvolgende staaltjes te verminderen, gebruikmakend van HPV als model.

Wanneer kan u deelnemen aan deze studie?

  • U bent gevaccineerd met een HPV-vaccin (Cervarix, Gardasil of Gardasil9) vóór deelname aan deze studie en kan een document of vaccinatieboekje voorleggen om dit te bewijzen.
  • U neemt niet deel aan een andere klinische studie tijdens uw deelname aan deze studie.
  • U geeft toestemming aan de onderzoekers van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (uitvoerders van de studie) om uw behandelend arts te contacteren om informatie op te vragen over uw HPV-vaccinatieschema en, indien u een vrouw bent die behoort tot de screeningspopulatie, uw resultaten in kader van de baarmoederhalskankerscreening (uitstrijkjes, HPV tests, colposcopie, biopsie).
  • Indien u een vrouw bent, bent u de laatste zes maanden niet behandeld voor baarmoederhalskanker voorstadia (bijvoorbeeld door middel van bevriezing van de baarmoederhals (cryotherapie) of door het verwijderen van een stuk van de baarmoeder (conisatie)).

Hoe verloopt de studie?

Als u wenst deel te nemen aan deze studie zal u gevraagd worden om online een korte vragenlijst in te vullen om te testen of u in aanmerking komt voor deze studie. Indien u in aanmerking komt, zal u vervolgens gevraagd worden om in te schrijven via de website, en zal u gecontacteerd worden om uw visite aan het CEV in te plannen. Hier zal de studie verder worden toegelicht, zal een bloedafname gebeuren en zal u gevraagd worden om een eerste urinestaal af te nemen. Vervolgens zal u gedurende 36 dagen gevraagd worden om thuis urine stalen te verzamelen (18 voor menstruerende groepen en 4 voor niet-menstruerende groepen) en deze op te sturen met de post naar ons laboratorium. Na deze periode zal u opnieuw uitgenodigd worden voor een visite aan het CEV, voor een laatste bloedafname, om een laatste urinestaal te verzamelen en een korte vragenlijst in te vullen.

Vergoeding

Voor uw deelname aan deze studie zal u met €50 worden vergoed per visite voor uw tijd en verplaatsing.

Meer informatie?

Bij vragen mag u altijd contact opnemen met het studieteam via:

E-mail: CEV-HPVstudies@uantwerpen.be
Telefoon: +32 3 265 26 65

Deelnemen?

Deelnemen kan via de link.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Met vriendelijke groeten,
Het CEV studieteam