Jongeren gunnen andere groepen als eerste het vaccin
Hoe dichter de feesten naderen, hoe meer deelnemers Grote Coronastudie regels willen respecteren. Jongeren gunnen andere groepen als eerste het vaccin.
Donderdag 17 december
Nu de feestdagen echt voor de deur staan, geven meer mensen aan dat ze de strenge richtlijnen zullen respecteren. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Grote Coronastudie, waarin deelnemers ook massaal aangeven dat bewoners en personeel van WZC’s en zorgverstrekkers in het algemeen prioritair gevaccineerd mogen worden.
De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag aan de 26ste editie toe. 21 500 mensen maakten alweer even tijd vrij om de vragenlijst in te vullen. Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar dinsdagavond was de website een tijdje onbereikbaar.
Enkele interessante resultaten:
- Eind november gaf 67% van de deelnemers aan de Grote Coronastudie aan de regels voor het kerstfeest (in gezinsverband met eventueel één knuffelcontact) te zullen respecteren. Begin december steeg dat naar 71%, deze week zegt 79% de richtlijnen na te zullen leven. “Die bereidheid stijgt in elke leeftijdscategorie, ook bij de jongeren”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “De regels zijn duidelijk nu. Mogelijk heeft het ook te maken met de coronacijfers, die opnieuw aan het stijgen zijn.”
- De Belgen maken ook minder plannen om tijdens de eindejaarsperiode op reis te gaan naar het buitenland. Een maand geleden zei 80% in eigen land te blijven, twee weken geleden 85% en deze week 90%. Daarnaast vermindert het aantal twijfelaars gestaag, dus het lijkt erop dat zij toch gekozen hebben voor een staycation.”
- De wetenschappers vroegen de deelnemers ook elf doelgroepen te rangschikken volgens hun geprefereerde volgorde van vaccinatie, een moeilijke oefening. Over de eerste twee groepen is geen discussie: 85% zet de zorgverstrekkers in hun top drie, 75% zet de bewoners en de personeelsleden van de woonzorgcentra bij de eerste drie. De helft van de deelnemers zet jongeren tussen 16 en 25 jaar op de elfde en laatste plaats.
- Opvallend: de jongeren zetten zichzelf ook meestal achteraan in de vaccinatierij. Beutels: “Naast hun inzicht dat ze zelf relatief weinig kans lopen op een ernstig verloop van COVID-19 wijst dat mijns inziens toch vooral op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Uit onze bevraging blijkt dat het mentaal welzijn van jongeren heel erg lijdt onder deze crisis, maar toch vinden ze het belangrijker dat andere groepen eerst gevaccineerd worden. Ze zijn ook van mening dat hun leerkrachten sneller dan henzelf het vaccin moeten krijgen.”
- De voorbije dagen werd meermaals herhaald dat telewerken verplicht is, tenzij het echt niet anders kan. Al meer dan een maand blijft het aandeel voltijdse thuiswerkers onder de deelnemers van de Grote Coronastudie stabiel: zowat één op drie werkenden gaat niet naar het werk.