Antwerpenaars zitten voor het eerst minder goed in hun vel

28 juli 2020

Uit Grote Coronastudie blijkt dat 9% totaal geen rekening hield met de ‘bubbel van vijftien’

Nu er opnieuw strengere coronamaatregelen afgekondigd werden, kreeg het mentaal welbevinden van de Belgen een knauw. Net iets meer dan de helft van de mensen had de voorbije weken een bubbel die meer dan vijf personen omvatte: voor hen wordt het aanpassen. Dat en veel meer blijkt uit een nieuwe golf van de Grote Coronastudie.

Corona is terug van nooit helemaal weggeweest, en overheerst opnieuw alle gesprekken. De Nationale Veiligheidsraad zette een streep door de geplande versoepelingen en draaide een aantal maatregelen terug. De provincie Antwerpen gaat nog een stap verder om het toenemend aantal besmettingen een halt toe te roepen en kondigt verregaande maatregelen zoals een avondklok aan.

Dat corona (helaas) weer top of mind is, blijkt ook uit het aantal deelnemers aan de zestiende golf van de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven en ULB. Op dinsdag 28 juli namen bijna 37 000 mensen deel aan de bevraging. “Dat zijn er zowat 9000 meer dan twee weken geleden”, zegt Philippe Beutels (UAntwerpen). “En dat in het midden van de zomer. Het bewijst in ieder geval dat meer mensen opnieuw bezig zijn met het virus.”

Sinds de start van de coronacrisis namen ondertussen trouwens al meer dan 2,5 miljoen Belgen deel aan de Grote Coronastudie. Een eerste analyse van de resultaten levert opnieuw de nodige relevante vaststellingen op.

Zo kreeg het bubbeldebat deze week veel aandacht in de enquête.

  • 91% van de respondenten probeerde de voorbije weken de bubbel van 15 na te leven, 9% geeft aan totaal geen rekening te hebben gehouden met deze regel.
  • 52,1% had afgelopen week een bubbel met meer dan 5 personen. Dat percentage ligt hoger bij jongere mensen: 68,2% bij 18-35 jaar, 49,5% bij 36-65 jaar en 37,9% bij 66+-ers.
  • 11% van de mensen vond de ‘bubbel van 15’-richtlijn (heel) moeilijk om te respecteren.

De verstrengde maatregelen leidden reeds tot het annuleren van heel wat activiteiten in bijvoorbeeld de culturele sector en de sportwereld, maar zal ook effect hebben op het privéleven van mensen.

  • Meer dan de helft van de mensen zal zijn/haar plannen voor café- of restaurantbezoek en winkelen aanpassen. Bijna 70% zal de agenda voor het samenkomen met familie ook aanpassen.
  • 52% plande in augustus een sociale activiteit die nu niet meer mogelijk is.
  • 87% van deze deelnemers zal de activiteit annuleren, 10% past het aantal deelnemers aan en 3% zegt zich niet te zullen aanpassen.

Voor wie zijn plannen gedwarsboomd ziet, blijkt de communicatie rond de richtlijnen voor 44% onduidelijk en voor 9% erg onduidelijk.

De nieuwe maatregelen hebben ook een effect op het mentaal welbevinden van de deelnemers.

  • Sinds de start van de exitstrategie ging het de goede richting uit met het welzijn. Begin juli benaderden we gemiddeld het niveau van de Belgische Gezondheidsenquête uit 2018. Nu schiet ook deze curve weer de verkeerde richting uit.


     
  • Mensen die in de provincie Antwerpen wonen, voelden zich doorheen de volledige coronacrisis iets beter in hun vel zitten dan de andere Belgen, maar daar kwam deze week – uiteraard gerelateerd aan de strengere regels in hun provincie – plots een einde aan.