Bijna 9 ouders op 10 vinden uitoefenen meerdere hobby’s belangrijk
Gebrek aan openbare toiletten is voor deelnemers Grote Coronastudie domper op buitenactiviteiten
26 januari 2020
De helft van de kinderen oefenen minstens twee hobby’s in groep uit. Hun ouders vinden het ook belangrijk dat ze die activiteiten kunnen blijven doen. Dat en veel meer komt naar voor in de Grote Coronastudie van UAntwerpen.
Dinsdag stond de 29ste golf van de Grote Coronastudie op de agenda. Opnieuw namen 20 500 mensen deel aan de grootschalige bevraging, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Zoals steeds levert de analyse van de massale hoeveelheid data de nodige interessante vaststellingen op.
Een eerste greep:
- In de strijd tegen het virus worden er nieuwe regels voor de buitenschoolse activiteiten van kracht. Zo mogen kinderen nog maar één hobby uitoefenen. 82% doet volgens de ouders minstens één activiteit in groep, 51% heeft minstens twee hobby’s in groep. 87% van de ouders geeft aan het belangrijk tot zeer belangrijk te vinden dat zijn/haar kind alle buitenschoolse activiteiten kan blijven doen.
- Buitenactiviteiten worden heel erg aangemoedigd, omdat het risico op virusoverdracht dan vele malen kleiner is. De deelnemers aan de Grote Coronastudie noemen twee grote redenen om niet naar buiten te trekken: het koude/natte weer en het gebrek aan openbare toiletten. Het slechte weer is spelbreker voor 69% van de 18-35-jarigen, het gebrek aan toiletten bederft de pret voor 47% van de vrouwen.
- Voor veel studenten staat er volgende week een vakantieweek op het programma: traditioneel hét moment om de examenstress van zich af te skiën. 69% van de studenten zegt tijdens deze lesvrije week niets speciaals te zullen doen. Minder dan 1% stelt een buitenlandse reis te gaan maken, 11% wil er even tussenuit in eigen land.
- De volgorde van vaccinatie is een hot topic, en dat zal nog even zo blijven. Van de deelnemers aan de Grote Coronastudie is ruim 8 op de 10 akkoord met de huidige prioritering (bewoners en personeel woonzorgcentra, medisch personeel, alle 65+-ers). De voorkeur van de bevraagden gaat vervolgens duidelijk naar paramedici, politie en brandweer, en leerkrachten. Nadien volgen biomedische onderzoekers, 50- tot 64-jarigen en kappers. De respondenten zouden de 19- tot 30-jarigen eerder aan de beurt laten komen dan de 31- tot 40-jarigen.
Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd.
De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd. De enquête kan op dinsdag 9 februari dus opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur.
www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be