36% vindt situatie op de werkvloer vandaag veiliger
Vier maanden na besmetting heeft 23% deelnemers Grote Coronastudie minstens één symptoom
9 maart 2021
Vermoeidheid en kortademigheid zijn de meest voorkomende langetermijnsymptomen na een COVID-besmetting. Opvallend: 65+-ers rapporteren beduidend minder klachten dan de jongere leeftijdscategorieën. Dat en meer komt naar voor in een nieuwe golf van de Grote Coronastudie.
De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), was dinsdag aan de 32ste editie toe. Opnieuw maakten 28 000 Belgen wat tijd vrij om de vragenlijst in te vullen. Naast de vragen die de deelnemers nu bijna een jaar voorgeschoteld krijgen, waren er deze keer onder meer vragen over de timing van de afbouw van de maatregelen, zoals eind vorige week door het Overlegcomité voorgesteld.
De enquête levert telkens een enorme hoeveelheid data op. Een eerste analyse leverde onder meer volgende vaststellingen op:
- Er wordt minder aan volledig telewerk gedaan: in april 2020 werkte meer dan de helft van de werkende deelnemers uitsluitend thuis, op 9 februari 2021 deed ongeveer 40% van hen permanent aan telewerk, op 9 maart 2021 was dat nog 35%. Tegelijkertijd geeft 36% van de deelnemers die niet altijd thuis werken, aan dat de situatie op de werkvloer veiliger geworden is. Slechts 8% is van mening dat het er onveiliger op is geworden.
- Vooral deelnemers actief in het onderwijs (13%) geven aan dat de situatie minder veilig is geworden. In de gezondheidszorg geeft slechts 6,5% aan dat de situatie minder veilig is geworden, allicht een gevolg van de hogere vaccinatiegraad in die sector. Respondenten die oordelen dat de werkplek veiliger is geworden, wijzen vooral op het beter ingeburgerd zijn van mondmaskers en het feit dat er minder collega’s tegelijk aanwezig zijn.
- Als mensen zelf mogen kiezen welke activiteiten ze eerst zouden kunnen hervatten, gaan ze massaal voor het binnen ontvangen van meer dan één persoon: 35% kiest het als eerste prioriteit, 69% zet het in de persoonlijke top 5. Het openen van de terrassen in de horeca staat op twee. Over de vooropgestelde timing van de versoepelingen hebben de meeste deelnemers geen uitgesproken mening.
- 30% van de deelnemers heeft twee tot vier maanden na een bevestigde COVID-besmetting nog minstens één symptoom. Vier tot zes maanden na de infectie is dat nog steeds 23%. Dat getal daalt dus vrij langzaam. Algemene vermoeidheid en kortademigheid worden het meeste gerapporteerd. Opvallend: mensen onder de 65 jaar hebben duidelijk veel meer last van langetermijnsymptomen dan 65+-ers.