8 op 10 gevaccineerde jongeren zouden voor boosterprik gaan
Grote Coronastudie vergelijkt met één jaar geleden: meer handen en zoenen, minder thuiswerk
Dinsdag 1 februari 2022
Van de gevaccineerde 12- tot 17-jarigen zou acht op tien een boosterprik halen, als die mogelijkheid er komt. Dat blijkt uit een nieuwe ronde van de Grote Coronastudie. De wetenschappers vergeleken ook heel wat parameters met een jaar geleden: we geven dubbel zo vaak een hand of een zoen, en met het mentaal welzijn gaat het de goede richting uit.
Dinsdag 1 februari konden alle geïnteresseerden voor de 45ste keer deelnemen aan de Grote Coronastudie – een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Meer dan 13 800 Belgen maakten wat tijd vrij om de bevraging in te vullen.
De wetenschappers schotelden de deelnemers onder meer een aantal vragen rond vaccinatie voor. Vaccinatie blijft een actueel onderwerp: denk maar aan de discussie rond de boosterprik voor 12- tot 17-jarigen. Enkele resultaten:
- Van de respondenten wiens oudste kind tussen 5 en 11 jaar is, geeft 42,5% aan dat hun kind reeds gevaccineerd is. 11,2% zal dat zeker of waarschijnlijk nog laten doen, 7,7% misschien en 38,6% waarschijnlijk niet of zeker niet.
- De belangrijkste redenen om een kind tussen 5 en 11 jaar niet te laten vaccineren zijn:
o Ik denk dat COVID-19 niet ernstig genoeg is voor kinderen (70%)
o Ik denk dat mijn kind een verwaarloosbaar risico loopt met het coronavirus (56%)
o Ik denk dat de veiligheid niet voldoende gegarandeerd is voor COVID-19-vaccins (53%)
o Ik denk niet dat mijn kind een COVID-19-vaccin nodig heeft, omdat het al COVID-19 heeft gehad (38%)
o Ik vind dat het vaccin te snel ontwikkeld is om goed te zijn (34%)
- 79,4% van de 12- tot 17-jarigen die hun basisvaccinatie reeds kregen, zouden waarschijnlijk of zeker ook hun boosterprik halen. 11,6% zegt dat misschien te zullen doen, slechts 9% zou zich waarschijnlijk of zeker niet laten boosteren. “Er is dus weinig terughoudendheid voor die eventuele boosterprik”, aldus de onderzoekers. “De cijfers liggen een stuk hoger dan bij de basisvaccinatie voor jongere kinderen.”
- De politici debatteren momenteel over een eventuele verplichte vaccinatie voor alle volwassenen. Van de deelnemers aan de Grote Coronastudie gaat 74,4% akkoord met die verplichte prik. 18,1% procent is tegen, 7,5% weet het niet.
De Grote Coronastudie loopt reeds sinds het begin van de coronapandemie in maart 2020. De percentages en gemiddelden die vermeld worden zijn standaard herwogen voor steekproefrepresentativiteit tegenover de algemene Belgische bevolking naar leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en provincie. Dat geeft de onderzoekers de mogelijkheid interessante vergelijkingen te maken. Zo vergeleken ze een aantal parameters in februari 2021 met de situatie in februari 2022.
“Veel mensen hebben het gevoel dat we niet uit de miserie geraken. De pandemie is nog niet voorbij, maar als we die indicatoren vergelijken, dan zien we dat er toch wat vooruitgang geboekt is. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal mensen dat een hand of een zoen geeft aan mensen buiten het eigen gezin: dat is verdubbeld. Het aantal mensen dat volledig van thuis uit werkt(e), is gehalveerd. Ook met het mentaal welzijn gaat het de goede richting uit: de GHQ-12-barometer gaat van 3,17 naar 2,46. Hoe lager het getal, hoe beter de mensen zich mentaal voelen. Hierbij hoort de nuance dat net zoals de voorbije twee jaar bepaalde subgroepen mentaal kwetsbaarder blijven.”
De 46ste ronde van de Grote Coronastudie wordt in maart gehouden. Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten en grafieken die de studie tot nu heeft opgeleverd. Meer nuances over de interpretatie van de resultaten, de studieopzet, en de opportuniteiten en beperkingen van deze studie vind je op https://covid-en-wetenschap.github.io/2021/04/grote-coronastudie-kadering. Alle persberichten over de bevraging tot dusver worden hier opgelijst.
www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-studsy.be / www.corona-befragung.be