Eén op drie moet het met minder inkomen doen

21 april 2020

Grote Coronastudie UAntwerpen levert opnieuw enkele opmerkelijke vaststellingen op

Heel wat mensen bij wie een vermoeden van COVID-19-besmetting bestaat, geeft in de Grote Coronastudie van UAntwerpen aan toch nog de straat te zijn opgegaan, zonder extra bescherming. Eén deelnemer op drie zegt met minder inkomen rond te moeten komen.

Dinsdag 21 april maakten net geen 170 000 Belgen tien minuten tijd vrij om deel te nemen aan de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met steun van KU Leuven, UHasselt en ULB. “Dat zijn minder respondenten dan tijdens de eerste vijf weken van de bevraging”, zegt sociaal wetenschapper Koen Pepermans. “Er is in de maatschappij zeker sprake van een vorm van coronamoeheid. Dat bleek afgelopen weekend ook uit onderzoek van het peilingbureau Dedicated: 44 procent van de mensen gaf aan dat het virus te veel aandacht krijgt.”

Anderzijds levert een enquête met 170 000 deelnemers, en 15 000 mensen die de vragen deels invulden, veel waardevolle gegevens op. Die data gebruiken de wetenschappers onder meer om betere voorspellingen te kunnen doen op basis van simulatiemodellen, en ook om beter de impact van de evoluerende epidemie en de maatregelen te kunnen schatten op gezondheids-, economisch en psychosociaal vlak.

Pepermans: “Hierdoor kunnen we de politici ook beter informeren.  De enquête blijft dus bijzonder relevant, zeker weten. Ook deze keer zien we overigens meer dan 19 000 respondenten (11%), die de bevraging voor de eerste keer invulden.”

Eén op drie doet het met minder

De analyse van een dergelijke bevraging vergt in normale tijden heel wat tijd, maar de wetenschappers filterden reeds enkele vaststellingen uit de zesde golf.

  • Meer en meer mensen worden in hun onmiddellijke omgeving met COVID-19 geconfronteerd: bijna de helft van de deelnemers kent iemand die ernstig ziek geweest is, 15% kent iemand die in het ziekenhuis werd opgenomen en 9% kent iemand die overleden is (cijfers overlappen natuurlijk).
     
  • 11% van de respondenten geeft aan minstens één symptoom (droge hoest, kortademigheid, snelle of hoge koorts) van de ziekte te vertonen. Van de mensen die twee of meer symptomen hebben, zegt 57% nog de straat opgegaan te zijn zonder extra bescherming. 4% deed dat met bescherming zoals een mondmasker.
     
  • Voor de eerste keer polste de bevraging ook naar het inkomen van de deelnemers: 32% geeft aan dat het totaal beschikbare inkomen (loon, uitkeringen,…) daalde tijdens de coronacrisis. 24% van de deelnemende bedienden en 50% van de arbeiders melden dat ze technisch werkloos zijn. 40% van de zelfstandigen en vrije beroepers zegt niet te kunnen werken momenteel.

Wie interesse heeft in de grote verscheidenheid aan interessante resultaten van de Grote Coronastudie kan voortaan terecht op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/. Die nieuwe website bundelt heel wat grafieken over de verschillende deelaspecten van de bevraging. In één oogopslag kunnen geïnteresseerden zo de evolutie voor een bepaald aspect door de weken heen zien. De website wordt best geraadpleegd via een computer. Er wordt nog gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid via smartphone.