Stage cultureel erfgoed: Felixarchief

Voor het FelixArchief (het Antwerpse stadsarchief) mocht Lotte Van Attenhoven tijdens haar stage een onderzoekstekst uitwerken voor het Herinneringsproject "Antwerpen Herdenkt".

Een zelfgekozen onderzoek

Lotte: "Samen met de stagebegeleiders zocht ik naar een onderwerp dat ik zelf interessant vond en dat paste binnen het kader van de Herinnering van Antwerpse oorlogsslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat ik van de stagebegeleiders veel inspraak kreeg in het onderwerp van het onderzoek, koos ik voor een compilatie van persoonlijke verhalen van Joodse kinderen die voor en tijdens de oorlog naar school gingen in de Gemeenteschool in de Grotehondstraat. Hier ging ik zelf naar school, waardoor ik het interessant vond om het verhaal van Joodse kinderen bloot te leggen die op dezelfde speelplaats speelden als ik, zestig jaar later."

De stage als meerwaarde in de opleiding

Lotte: "De stage is zeker en vast een meerwaarde binnen de master geschiedenis! Je maakt voor het eerst kennis met het werkveld, waarbij je op zelfstandige basis leert omgaan met taken en deadlines. Je kan ook testen of een bepaalde job of instelling iets voor jou is of niet. En hoe dan ook leer je mensen kennen waarmee je contacten kan opbouwen. Dat kan na de masteropleiding altijd van pas kan komen!"

Opletten met deadlines van andere vakken

Lotte: "Je moet de stage Cultureel Erfgoed combineren met de andere vakken van de masteropleiding geschiedenis. Daardoor was het soms puzzelen om tijd te vinden voor de taken van die andere vakken. Gelukkig maakte de leerrijke stage het waard om even zo'n overvolle planning te hebben. Voor de stage zelf was er steeds een goede communicatie met onze interne stagebegeleider van geschiedenis, bij wie we steeds bij terecht konden als we vragen of opmerkingen hadden."